Οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ συζητούν στις Κάννες για την ευρωπαϊκή κινηματογραφία
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντιγκ, αλλά και στις φωνές για ενίσχυση της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας, οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ συναντώνται στις Κάννες για να συζητήσουν το θέμα της προβολής και διανομής της ευρωπαϊκής ταινίας.
38
Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της επιτρόπου Βίβιαν Ρέντιγκ, αλλά και στις φωνές για ενίσχυση της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας, οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ συναντώνται την Τρίτη στις Κάννες για να συζητήσουν με επαγγελματίες του κλάδου το θέμα της προβολής και διανομής της ευρωπαϊκής ταινίας.
Τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι μεγάλων ιδρυμάτων και εταιρειών (France Telecom, Telecom Italia, AOL-Time Warner, Tiscali, το βρετανικό Film Council, κ.ά.) θα συνυπογράψουν με τους υπουργούς Πολιτισμού τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τον τρόπο χρήσης του κινηματογράφου στο Διαδίκτυο.
Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, που θα συμμετάσχει στη συζήτηση, τόνισε ότι ενημερώνεται για τα προβλήματα του χώρου του κινηματογράφου, προσθέτοντας ότι εμπιστεύεται τις απόψεις των ατόμων που έχει επιλέξει για τη διοίκηση του ΕΚΚ, για να προωθήσουν μια συγκεκριμένη πολιτική.
«Όλα τα θέματα εξετάζονται» τόνισε ο υπουργός και σύντομα αυτά θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου. Στα υπό μελέτη θέματα είναι και το σχέδιο νόμου που είχε υποβληθεί από τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και στο οποίο, όπως ανέφερε ο υπουργός, υπάρχουν πολλά καλά σημεία, τα οποία θα κρατηθούν.
Προσέθεσε ότι τον ενδιαφέρει να εξαγγείλει μια ξεκάθαρη πολιτική πάνω στον κινηματογράφο, «που θα είναι συγκροτημένη και δεν θα αφορά μόνο τον κινηματογράφο, αλλά όλες τις άλλες τέχνες και που πρέπει να έχει μια κυβερνητική και όχι προσωπική κατεύθυνση, γιατί αυτή τη στιγμή στο υπουργείο όλα αυτά είναι μπερδεμένα». Σε αυτήν την πολιτική ρόλο θα παίζουν και οι χορηγίες, συμπλήρωσε ο κ. Βουλγαράκης τονίζοντας πως ο κινηματογράφος δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στην κρατική ενίσχυση.
Οι ταινίες της ημέρας στο φεστιβάλ
Από πλευράς ταινιών, η Δευτέρα επιφύλαξε δύο ευχάριστες εκπλήξεις από δυο καθιερωμένους σκηνοθέτες: Φώτα στο σούρουπο του Φινλανδού Ακι Καουρισμάκι και Ο καϊμάνος (λέξη για είδος κροκόδειλου) του Ιταλού Νάνι Μορέτι.
Στην ταινία του Ο καϊμάνος ένας στρατευμένος πολιτικά Νάνι Μορέτι (Αγαπημένο μου ημερολόγιο) καταπιάνεται με το φαινόμενο Μπερλουσκόνι. Η ταινία, που γυρίστηκε και προβλήθηκε στην Ιταλία πριν από τις εκλογές, μπορεί να χωριστεί σε δύο θέματα: την ιδιωτική ζωή του βασικού ήρωα, ενός «ξοφλημένου» παραγωγού ταινιών (το πρόβλημα των σχέσεων με τη γυναίκα του, το διαζύγιό του και η φροντίδα των δύο παιδιών του), και από την άλλη, την προσπάθεια του παραγωγού να γυρίσει μια ταινία με θέμα τον Μπερλουσκόνι.
Ο Μορέτι καταφέρνει να συνδέσει με δεξιοτεχνία τα δύο θέματα, κερδίζοντας από τη μια τη συμπάθειά μας για τον απελπισμένο ήρωα, που όλα στη ζωή του πάνε στραβά, και προσελκύοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον μας για το γύρισμα της ταινίας, που αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες και ανατροπές. Αλλοτε με χιούμορ και ειρωνεία κι άλλοτε με συμπάθεια και ειλικρίνεια, ο Μορέτι καταγράφει την πορεία του ήρωά του με ένα στιλ άμεσο, όπου το κάθε τι έχει τη θέση του, προσφέροντάς μας τα δικά του σχόλια πάνω στην πολιτική αλλά και τον ίδιο τον κινηματογράφο.
Το θέμα της ταινίας Φώτα το σούρουπο του Ακι Καουρισμάκι είναι η μοναξιά ενός ασήμαντου φρουρού ασφαλείας που παρασύρεται άθελά του από μια «μοιραία» γυναίκα σε μια ληστεία που ετοιμάζουν οι γκάνγκστερ φίλοι της, και που οδηγεί τον ήρωα στη φυλακή.
Κι όταν ακόμη αποφυλακίζεται, αντιμετωπίζει άλλες οδυνηρές περιπέτειες, πριν τελικά βρει κάποια αχτίδα αισιοδοξίας μέσα από μια άλλη σχέση. Λιτός, άμεσος, με αυστηρότητα στο στήσιμο των πλάνων, χωρίς συναισθηματισμούς, ο «μοναχικός» Καουρισμάκι (Το κορίτσι με τα σπίρτα, Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν) φτιάχνει μιαν ακόμη θαυμάσια ταινία στις τόσες που μας έδωσε μέχρι σήμερα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Καταδίκη του βανδαλισμού στου Κίονες της Μητρόπολης από τον Δήμο Αγρινίου
- Κρήτη: Στην εντατική 19χρονος που έπεσε από τα Ενετικά Τείχη
- Τσουκαλάς: «Οι επόμενες εκλογές είναι μαραθώνιος αντοχής» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Δίκη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 και 28 μηνών με αναστολή σε Δεσταμπασίδη και Μαραγγέλη
- Τσάμπι Αλόνσο: Το «τρελό» ποσό που κόστισε ο Ισπανός στη Ρεάλ και το εντυπωσιακό ποσοστό νικών του
- Η Björk έχει ένα σχέδιο για να σώσει τη Γροιλανδία από τον Ντόναλντ Τραμπ




