«Να κλείσει το Γκουαντάναμο» αξιώνει η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κλείσουν το στρατόπεδο κράτησης υπόπτων στο Γκουαντάναμο και να πάψουν να χρησιμοποιούν μυστικές φυλακές στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» συμπεραίνει η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.
28
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κλείσουν το στρατόπεδο κράτησης υπόπτων στο Γκουαντάναμο και να πάψουν να χρησιμοποιούν μυστικές φυλακές στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» τονίζει η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.
Η Ουάσινγκτον «οφείλει να πάψει την κράτηση οποιουδήποτε προσώπου στον Κόλπο του Γκουαντάναμο και να κλείσει τις εγκαταστάσεις κράτησης» αναφέρεται σε έκθεση της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.
Το πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνει τα συμπεράσματα δέκα ανεξάρτητων ειδικών για τις «επιδόσεις» των ΗΠΑ ως προς την τήρηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων.
Η Επιτροπή τονίζει ότι οι κρατούμενοι δεν πρέπει να επιστρέψουν σε κράτη όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «σοβαρό κίνδυνο» να βασανιστούν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν κρατείται σε μυστικές φυλακές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους και να αποκαλύψουν την ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων.
Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της ότι οι φυλακισμένοι κρατούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς νομική υποστήριξη και χωρίς επαρκή δικαιολογία για την φυλάκισή τους.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι πρέπει να «εξαλειφθούν» όλα τα φαινόμενα βασανισμού από Αμερικανικό προσωπικό στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες διεξοδικά και να τιμωρηθούν οι δράστες.
Αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατέθεσαν από τις αρχές Μαΐου στην Επιτροπή για θέματα όπως η απάνθρωπη μεταχείριση ξένων υπόπτων για τρομοκρατία, οι μυστικές φυλακές της CIA, η μεταφορά κρατουμένων σε τρίτες χώρες και φαινόμενα τύπου Αμπού Γκράιμπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Μυτιλήνη: Κλιμακώνουν οι κτηνοτρόφοι – Νέα κινητοποίηση την Πέμπτη
- Champions League: Μπάγερν – Ρεάλ και Άρσεναλ – Σπόρτινγκ για τα δύο τελευταία «εισιτήρια» των ημιτελικών
- Λέσβος: Στη ΜΕΘ με μικροβιακή μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται 30χρονη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
- Η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 300 drones και πυραύλους προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Οργή και προβληματισμός στη ΝΔ για τον Μακάριο Λαζαρίδη – Αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις Μητσοτάκη
- Το καλύτερο για τον σκύλο μας είναι να είμαστε συνεχώς «αγκαζέ» – Σωστά;
- Η Ευρώπη υψώνει «τείχος» στον χάλυβα
- Εκλογές στο Περού: Καταγγελίες για νοθεία ανεβάζουν την ένταση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442