Νομοθετική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους που έχουν αλλάξει χρήση ζητά η ΠΟΜΙΔΑ
Επιτακτικό αίτημα όλων των ιδιοκτητών ημιυπαίθριων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, είναι η άμεση νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσης από την κατεδάφιση, έναντι μιας εφάπαξ εισφοράς, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
27
Επιτακτικό αίτημα όλων των ιδιοκτητών ημιυπαίθριων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, είναι η άμεση νομοθετική ρύθμιση εξαίρεσης από την κατεδάφιση, έναντι μιας εφάπαξ εισφοράς, επισήμαναν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Τα μέλη της Ομοσπονδίας επέμειναν στην ανάγκη άμεσης ρύθμισης του θέματος, αφού, όπως τόνισαν, οι ιδιοκτήτες, πέραν των εκβιασμών από γείτονες ή τρίτους με καταγγελίες προς τις Πολεοδομίες, ήδη το ΙΚΑ και οι κατά τόπους ΔΟΥ καλούν τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, σε καταβολή υπέρογκων προστίμων.
Ειδικότερα, τονίστηκε ότι πρέπει να παραμείνει το ποσοστό ημιυπαίθριου επί του συντελεστή δόμησης και του σχήματος αυτού, όπως προβλέπεται από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, αφού αυτό αποτελεί αίτημα και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά ακόμα να μην υπάρξει επιβάρυνση των κλειστών θέσεων στάθμευσης της πυλωτής που προβλέπονται από το ΓΟΚ με συντελεστή δόμησης από το οικόπεδο, διότι τότε θα υπάρξει αξία κλειστών θέσεων στάθμευσης πυλωτής ίση με την αξία των τετραγωνικών μέτρων ενός διαμερίσματος ή μείωση διαμερισμάτων όσα τα τετραγωνικά μέτρα κλειστών θέσεων στάθμευσης.
Τέλος, ζητήθηκε να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα επιβολής και αναλογικού τέλους κτηματογράφησης, πέραν από το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα, και μάλιστα χωρίς ανώτατο όριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ακίνητα: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb και «κρυφές» αγοραπωλησίες
- ΗΠΑ: Τραμπ, ICE και ακροδεξιά στρέφουν τους προοδευτικούς Αμερικανούς στα όπλα
- Super League: Must win παιχνίδι για τον Άρη και «τελικός» στην Κρήτη – Τα τρία κομβικά ματς των play out
- Μία αγορά εργασίας που απαιτεί τα πάντα, αλλά προσφέρει ψίχουλα: Η αλήθεια πίσω από την «απρόθυμη» Gen Z
- Παρά τα θετικά σημάδια για συνομιλίες ο Τραμπ ζητά συμφωνία μέχρι την Τετάρτη – «Αλλιώς μπορεί να ρίξουμε βόμβες»
- Γιώργος Μυλωνάκης: Συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
- Το… παράπονο του Φρανσίσκο: «Εγώ πρέπει να πάρω το βραβείο του MVP, όχι ο Βεζένκοφ»
- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν την «μάχη» με την εφορία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442