36

Η κυβέρνηση Ντα Σίλβα της Βραζιλίας ανακοίνωσε την επέκταση του Εθνικού Πάρκου Αμαζονίου και τη δημιουργία επτά ακόμα προστατευόμενων περιοχών στο υγρό τροπικό δάσος, με συνολική έκταση 64.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων -περίπου όσο το Βέλγιο ή η μισή Ελλάδα.

Όλες οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην πολιτεία Παρά στα βόρεια της χώρας, δυτικά του σχεδιαζόμενου αυτοκινητόδρομο BR-163, ένα πρόγραμμα οδοποιίας εξόργιζε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Από τη νέα προστατευόμενη έκταση αυτή, τα 14.973 τετραγωνικά χιλιόμετρα θα παραμείνουν εκτός οποιουδήποτε προγράμματος ανάπτυξης, ενώ στο υπόλοιπο θα επιτρέπεται είτε η ελεγχόμενη υλοτομία είτε η ανάπτυξη υπό αυστηρούς κανονισμούς.

Το σχετικό διάταγμα υπεγράφη τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα ενώπιον εκπροσώπων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσαν ικανοποιημένοι:

«Πρόκειται για μια σημαντική συμβολή της κυβέρνησης Λούλα στην προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της πολύτιμης κληρονομιάς του Αμαζονίου, η οποία απειλείται σοβαρά από το πρόγραμμα οδοποιίας και την επέκταση της αγροτικής βιομηχανίας» δήλωσε ο Πάουλο Αντάριο της Greenpeace.

Οι νέες προστατευόμενες ζώνες βρίσκονται στην περιοχή όπου ο ντα Σίλβα είχε κυρήξει μορατόριουμ στην υλοτομία, έπειτα από την περυσινή δολοφονία της Αμερικανίδας μοναχής και ακτιβίστριας του περιβάλλοντος Ντόροθι Στανγκ.

Η δολοφονία της Στανγκ από ντόπιο αγρότη είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, και εντός δύο ημερών από το συμβάν η κυβέρνηση της Βραζιλίας απαγόρευσε την υλοτομία κατά μήκος του σχεδιαζόμενου BR-163.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press