Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο λόγω των εκπτώσεων
Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, από 3,6% τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της διαφορετικής ημερομηνίας έναρξης των φετινών χειμερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2005.
27
Στο 3,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, από 3,6% τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της διαφορετικής ημερομηνίας έναρξης των φετινών χειμερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2005.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,1%.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης, η διαμόρφωση της δωδεκάμηνης μεταβολής του τιμαρίθμου στο 3,2% (Ιανουάριος 2005-Ιανουάριος 2006) οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη διαφορετική ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων.
Ο κ. Κοντοπυράκης είπε ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός θα σημειώσει μικρή άνοδο στο 3,3%.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 3,2% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:
* Κατά 10,2% της ομάδας Στέγαση λόγω αύξησης των τιμών κυρίως των ενοικίων κατοικιών, της ύδρευσης-αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος, του υγραερίου και των στερεών καυσίμων.
* Κατά 4,8% της ομάδας Μεταφορές λόγω αύξησης των τιμών των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, των υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου, της βενζίνης, των διοδίων, του κομίστρου των ταξί και των ναύλων των πλοίων.
* Κατά 4% της ομάδας Υγεία, λόγω αύξησης των τιμών κυρίως της νοσοκομειακής περίθαλψης, των ιατρικών και οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.
* Κατά 3,7% της ομάδας Εκπαίδευση λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των φροντιστηρίων, και των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών.
* Κατά 3% της ομάδας Αλκοολούχα ποτά και καπνός λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων και των μη σερβιριζόμενων αλκοολούχων ποτών.
Επίσης αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα «Ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια» κατά 2,8% και της ομάδας Αλλα αγαθά υπηρεσίες κατά 2,5%. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα κομμωτήρια, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων και τα είδη ατομικής φροντίδας.
Τέλος, μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (1,6%) και στην ομάδα Αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες κατά 1,9%.
Σε μεμονωμένα προϊόντα σημειώθηκαν μεγάλες αυξήσεις. Για παράδειγμα, η μεταβολή της τιμής από τον Ιανουάριο 2005 ως τον Ιανουάριο του 2006 του πετρελαίου θέρμανσης φτάνει το 42,6%, του ελαιολάδου κατά 14,4%, των καυσίμων αυτοκινήτων κατά 14,6% και της πατάτας κατά 24,6%.
Μείωση βιομηχανικής παραγωγής
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,9% τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι αύξησης 0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών σημείωσε πτώση 0,3% μετά από άνοδο 1,3% τον Νοέμβριο.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι η συνολική αξία των εξαγωγών τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 4,3% σε 1.306,9 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 4,1% σε 3.795,1 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- O Ομπράντοβιτς για το πότε θα επιστρέψει στους πάγκους – Τι είπε για τον Παναθηναϊκό
- Κίνηση: Κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass – Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και τα ποσά
- Μια συναυλία «ζέσταμα» για όλα όσα πρόκειται να ζήσουμε στo Φ Hill Sessions
- Το φάντασμα της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Νάρβα» – Η Ρωσία αλλάζει πίστα στον υβριδικό πόλεμο στην Ευρώπη
- O πρωθυπουργός «πετάει χαρταετό» και προσβάλλει την κοινωνία
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στα Ιωάννινα
- Αρκάς: Η «καλημέρα» της Μεγάλης Δευτέρας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442