Η Ευρώπη σε διαστημική αποστολή στην «καυτή» Αφροδίτη
Τον πλησιέστερο ...γείτονα «επισκέπτεται» η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, επιζητώντας να ρίξει φως στα αίτια που έδωσαν στην Αφροδίτη το χαρακτηρισμό του «κακού δίδυμου» πλανήτη της Γης. Το Venus Express αναχωρεί στις 26 Οκτωβρίου για ταξίδι πέντε μηνών.
51
Τον πλησιέστερο …γείτονα είναι έτοιμη να «επισκεφθεί» η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), επιζητώντας να ρίξει φως στα αίτια που έδωσαν στην Αφροδίτη το χαρακτηρισμό του «κακού δίδυμου» πλανήτη της Γης. Το Venus Express αναχωρεί στις 26 Οκτωβρίου για ταξίδι πέντε μηνών.
Η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους από ρωσικό πύραυλο Soyuz θα πραγματοποιηθεί στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Η αποστολή θα διαρκέσει δύο ημέρες Αφροδίτης, αντίστοιχες με 500 ημέρες στη Γη. Το Venus Express αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του σε πέντε μήνες και να εισέλθει σε ελλειπτική τροχιά..
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μελέτη της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης μπορεί να δώσει στοιχεία για τον τρόπο εξέλιξης της Γης, δεδομένου ότι οι συνθήκες στην Αφροδίτη ίσως ήταν παρόμοιες με τις γήινες για δύο δισεκατομμύρια χρόνια, πριν οι ωκεανοί εξατμιστούν, η θερμοκρασία ανέβει κατά εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου και αρχίσει η διαρκής βροχή θειικού οξέος.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η Αφροδίτη κάποτε έμοιαζε με τη Γη -έχει εξάλλου περίπου το ίδιο μέγεθος και συνήθως είναι ο πλησιέστερος γείτονάς της. Εκτιμούσαν, ωστόσο, ότι το κλίμα του πλανήτη άλλαξε απότομα πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου που προκάλεσε εξάτμιση των ωκεανών.
Σήμερα, η επιφανειακή θερμοκρασία ξεπερνά τους 450 βαθμούς Κελσίου, η ατμοσφαιρική πίεση είναι εκατοντάδες φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη και τα σύννεφα θειικού οξέος είναι τόσο πυκνά ώστε εμποδίζουν εντελώς το ηλιακό φως.
Το BBC επισημαίνει ότι το Venus Express θα πραγματοποιήσει την πρώτη παγκόσμια μελέτη της Αφροδίτης, επιχειρώντας να ρίξει φως στον τρόπο εξέλιξης του καυτού κλίματος της Αφροδίτης που της έχει άλλωστε δώσει το χαρακτηρισμό του «κακού δίδυμου» πλανήτη της Γης…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 32 τραυματίες εξαιτίας ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Ζαπορίζια και τα περίχωρά της
- ΗΠΑ και Ρωσία θα συναντηθούν στο Μαϊάμι το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες για την Ουκρανία
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: «Bρέχει» μπόνους ενόψει εκλογών
- Γαλλία: Σύλληψη υπόπτου μετά από κυβερνοεπίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών
- Το ιδιαίτερο μήνυμα του Λάκη Λαζόπουλου για το 2026 – Η σημαντική απορία, οι ευχές και το… επικό σαρδάμ
- Κινητοποιήσεις: Το αγροτικό κίνημα «φουντώνει» – Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία και… μπλόκα στις Βρυξέλλες



