36

Μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει τη χάραξη γραμμάτων και αριθμών στην επιφάνεια φρούτων και λαχανικών άρχισε να αντικαθιστά τα αυτοκόλλητα που αναγράφουν το είδος, την τιμή και την προέλευση του προϊόντος στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ. Το «τατουάζ» χαράσσεται με λέιζερ.

Η σήμανση με λέιζερ, εγκεκριμένη ως ασφαλής από τις αμερικανικές Αρχές, σχεδιάστηκε ως εναλλακτική λύση στα αυτοκόλλητα, τα οποία εκνευρίζουν πολλούς καταναλωτές όταν πρόκειται για φρούτα που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα. Ακόμα και όταν η ετικέτα ξεκολλήσει, αφήνει πίσω της ένα στρώμα κόλλας που πρέπει να απομακρυνθεί προσεκτικά.

Σύμφωνα με το CNet.com, το 2002 η εταιρεία τροφίμων Durand-Wayland της Τζόρτιζια αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μέθοδο και προσέλαβε τον εφευρέτη της Γκρεγκ Ντρούιλαρντ.

Ο Ντρούιλαρντ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε λέιζερ για να κόψει και να καυτηριάσει ταυτόχρονα το εξωτερικό στρώμα της φλούδας, ώστε να αποκαλύψει το υποκείμενο ανοιχτόχρωμο στρώμα. Το «τατουάζ» είναι πάντως αεροστεγές, ώστε να μην αλλοιώνεται εσωτερικά το προϊόν.

Εκτός από γράμματα και χαρακτήρες, το λέιζερ μπορεί να χαράξει και μικροσκοπικούς γραμμωτούς κώδικες, οι οποίοι αναγνωρίζονται από συμβατικούς σαρωτές και δίνουν επιπλέον πληροφορίες, όπως το όνομα του παραγωγού ή ακόμα και ο αριθμός των θερμίδων ανά μερίδα.

Ο Φρεντ Ντουράντ ο τρίτος, πρόεδρος της Durand-Wayland, έχει ακόμα μερικές προτάσεις για το τατουάζ στα λαχανικά: «Θα μπορούσες να έχεις μια πιπεριά εντελώς καλυμμένη με κώδικα» σχολιάζει.

»Ή θα μπορούσες να την πουλήσεις ως διαφημιστικό χώρο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ