Ένα δευτερόλεπτο παραπάνω θα διαρκέσει το 2005
Ένα επιπλέον δευτερόλεπτο θα προστεθεί στην 31η Δεκεμβρίου 2005, καθώς η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί λόγω επιβράδυνσης στην περιστροφή της Γης. Τα ατομικά ρολόγια εμφανίζουν μικρές αποκκλίσεις από τις αντίστοιχες αστρονομικές αναφορές.
36
Ένα επιπλέον δευτερόλεπτο θα προστεθεί στην 31η Δεκεμβρίου 2005, καθώς η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί λόγω επιβράδυνσης στην περιστροφή της Γης, αποφάσισε ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός.
Η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων αναφοράς έχει προσθέσει ή αφαιρέσει από ένα δευτερόλεπτο σε συνολικά 32 χρονιές από το 1970 μέχρι σήμερα. Το τελευταίο έτος που παρατάθηκε κατά ένα δευτερόλεπτο ήταν το 1997.
Ο χρόνος μετράται σήμερα επίσημα με μια σειρά από ατομικά ρολόγια που τέθηκαν σε λειτουργία το 1958 σε διάφορες περιοχές του πλανήτη (η διάρκεια του δευτερολέπτου ορίζεται με βάση τη λειτουργία των ρολογιών αυτών). Ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχίζουν και σήμερα να μετρούν το χρόνο και με αστρονομικές παρατηρήσεις.
Στην πορεία του χρόνου, η αναπαράσταση του χρόνου που δίνουν τα ατομικά ρολόγια εμφάνισε μικρές αποκκλίσεις από τις αντίστοιχες αστρονομικές αναφορές. Οι αποκκλίσεις αυτές οφείλονται σε διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σε διακυμάνσεις στην ταχύτητα περιστροφής της Γης.
Για παράδειγμα, η έλξη που ασκούν στη Γη ο Ήλιος και η Σελήνη, όπως και γεωλογικά φαινόμενα μεγάλης κλίμακας, σαν το σεισμό που προκάλεσε τσουνάμι πέρυσι στην Ασία, μπορούν να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν την περιστροφή.
Οι δυνάμεις αυτές, εξηγεί το Nature.com, μπορούν να μετακινήσουν βαριά υλικά προς τον πυρήνα της Γης και να επιταχύνουν την περιστροφή της, όπως ένας πατινέρ μπορεί να στροβιλιστεί ταχύτερα φέρνοντας τα χέρια του πιο κοντά στον κορμό του.
Για να ακυρωθεί η απόκκλιση αστρονομικού και ατομικού χρόνου, οι ειδικοί αναγκάζονται να προσθαφερούν δευτερόλεπτα στον ατομικό χρόνο. Πάντως το πότε χρειάζεται να προστεθεί ή να αφαιρεθεί δευτερόλεπτο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί πολλά χρόνια πριν, καθώς οι διακυμάνσεις στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη είναι εν γένει απρόβλεπτες.
Τα δίσεκτα έκτη έρχονται πάντα ανά τέσσερα χρόνια, καθώς η διαφορά ανάμεσα στις 365 ημέρες του ημερολογιακού έτους και στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Γη για να συμπληρώσει μια περιφορά ανάμεσα στη Γη παρααμένει σταθερή και προβλέψιμη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τρεις συλλήψεις για παράνομο εμπόριο και προϊόντα «μαϊμού» στον Πειραιά
- Ολυμπιακός: Κοντά σε ένα ακόμη sold out – Πόσα εισιτήρια απέμειναν για την Κηφισιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Μία ακόμη ισχυρή επιβεβαίωση πως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ
- Αδιέξοδο στο γαλλικό κοινοβούλιο – Η Γαλλία χάνει την προθεσμία για τον προϋπολογισμό του 2026
- Οι τρεις ταχύτητες των Ελλήνων διεθνών διαιτητών
- Πούτιν: Ρεπόρτερ κάνει πρόταση γάμου ζωντανά στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ρωσίας [βίντεο]



