36

Αυτόνομα θερμοκήπια θα παράγουν τροφές με εννέα απαραίτητα συστατικά για τους μελλοντικούς αστροναύτες του Αρη σύμμφωνα με τα τελευταία σχέδια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Το σύστημα υποστήριξης της αποστολής θα ανακυκλώνει τα απόβλητα του πληρώματος για να παράγει νέρό, οξυγόνο και τροφή.

Το «περιβόλι» των αστροναυτών θα περιλαμβάνει ρύζι, κρεμμύδια, τομάτες, σόγια, πατάτες. μαρούλι, σπανάκι, σιτάρι, καθώς και καλλιέργειες Spirulina, ένος μικροσκοπικού φυκιού πλούσιου σε πρωτεΐνη.

Όπως εξηγεί το New Scientist, το διατροφολόγιο για τις ημιμόνιμες βάσεις στον Αρη καθορίζεται από το πρόγραμμα Melisssa της ESA (Εναλλακτικό Μικρο-Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Διαβίωσης), το οποίο ήδη μετρά 15 χρόνια ερευνών. Στόχος, να καλυφθούν οι ανάγκες των αστροναυτών στη διάρκεια της πολύμηνης αποστολής χωρίς να απαιτείται υπερβολικός όγκος προμηθειών από τη Γη.

Το μενού πρέπει να καλύπτει ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, καθώς οι αστροναύτες πιθανότατα θα υποστούν απώλεια μυικής και οστικής μάζας, λόγω της παραμονής σε μειωμένη βαρύτητα. Επιπλέον, πρέπει να είναι αρκετά πλούσιο ώστε να μην προκαλεί ανία.

Η ESA έχει ήδη ζητήσει από δύο Γαλλικές εταιρείες τροφοδοσίας να προτείνουν συνταγές με τα εννέα συστατικά του αρειανού κήπου. Ήδη στο μενού έχει καταχωρηθεί το «αρειανό ψωμί», η «μαρμελάδα τομάτας», τα «γνόκι με σπιρουλίνα» και το «μιλφέιγ πατάτας και τομάτας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ