36

Η διάρκεια ζωής επηρεάζεται όχι μόνο από τη συνολική κατανάλωση θερμίδων αλλά και από τη σύσταση των τροφών, υποδεικνύει μελέτη σε έντομα. Μύγες των φρούτων που ακολουθούσαν διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες και λίγα λιπαρά και πρωτεΐνες έζησαν 82% περισσότερο από το σύνηθες.

Παλαιότερες έρευνες, αναφέρει το περιοδικό New Scientist, έχουν επιβεβαιώσει ότι η διάρκεια ζωής σε πολλά ασπόνδυλα, αλλά ακόμα και σε θηλαστικά, αυξάνεται σημαντικά με δραστική μείωση των θερμίδων, κατά περίπου 50%.

Η Λίντα Πάρτριτζ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου θέλησαν να εξετάσουν αν αυτό που έχει σημασία είναι ο ίδιος ο θερμιδικός περιορισμός ή συγκεκριμένα συστατικά των τροφών.

Οι ερευνητές δοκίμασαν σε μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster) διάφορες δίαιτες, με ποικίλα ποσοστά πρωτεΐνης και λίπους, και τις συνέκριναν με την τυπική δίαιτα του πειραματόζωου με μαγιά και ζάχαρη, η οποία αποδίδει 1200 Kcal ανά λίτρο.

Αν και οι μύγες που έζησαν περισσότερο ήταν αυτές που ακολούθησαν θερμιδικό περιορισμό, οι μύγες που κατανάλωναν μικρές ποσότητες μαγιάς -η οποία περιέχει την πρωτεΐνη και το λίπος- έζησαν επίσης πολύ περισσότερο από το κανονικό.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS Biology, τονίζουν πάντως ότι το κατά πόσο το φαινόμενο ισχύει και για τον άνθρωπο παραμένει άγνωστο.

Αυτό που έχει πάντως διαπιστωθεί με μελέτες είναι ότι η δίαιτα που παρατείνει τη ζωή στον άνθρωπο είναι η μεσογειακή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ