Γρίπη των πτηνών και ελονοσία στο επίκεντρο της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ
«Ανοιξαν» τη Δευτέρα οι εργασίες της ετήσιας συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με επίκεντρο τη γρίπη των πτηνών και την ελονοσία. Ζητούμενο, η υιοθέτηση αναθεωρημένου διεθνούς κανονισμού για τη δραστικότερη αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών.
51
«Ανοιξαν» τη Δευτέρα οι εργασίες της ετήσιας συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με επίκεντρο τη γρίπη των πτηνών και την ελονοσία. Ζητούμενο, η υιοθέτηση ενός νέου διεθνούς κανονισμού για τη δραστικότερη αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών.
Η ανώτατη Αρχή του ΟΗΕ για την Υγεία με 192 κράτη-μέλη προσβλέπει σε αναθεωρημένο υγειονομικό κανονισμό, που θα προβλέπει καλύτερες διαδικασίες (ελέγχους, καραντίνα, ενημέρωση των ταξιδιωτών) προκειμένου να εντοπίζονται ταχύτερα οι ιοί και να αποτρέπεται η μετάδοσή τους πέραν των συνόρων.
«Η υιοθέτηση του νέου κανονισμού έχει γίνει όλο και πιο επιτακτική» εκτιμά ο ΠΟΥ, καθώς νέοι κίνδυνοι έχουν εμφανιστεί όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) με σχεδόν 800 θανατηφόρα κρούσματα το 2003, τον πυρετό του ιού Εμπολα και τη γρίπη των πτηνών.
Ο ισχύων κανονισμός αφορά περιορισμένο αριθμό νόσων (πανώλη, κίτρινος πυρετός, χολέρα) και οι κανόνες του δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες με την ταχεία ανάπτυξη των διεθνών μεταφορών και την εμφάνιση νέων ιών.
Σε ό,τι αφορά την ελονοσία, οι αφρικανικές χώρες αναμένεται να ζητήσουν από τον ΠΟΥ να ενισχύσει τη στρατηγική του κατά της ασθένειας. Οι πόροι δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της μάστιγας που σκοτώνει τουλάχιστον ένα εκατ. ανθρώπους ετησίως, το 89% στην Αφρική.
Τα υπάρχοντα στοιχεία που υπάρχουν δεν επιτρέπουν την ταυτοποίηση του ιού της γρίπης των πτηνών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα επιδιώξει να πείσει τα κράτη-μέλη του να υιοθετήσουν εθνικά προγράμματα πρόληψης.
Όπως κάθε χρόνο, η Ταϊβάν θα επιχειρήσει εκ νέου να γίνει δεκτή στον οργανισμό με την ιδιότητα του παρατηρητή, αίτηση που αναμένεται να απορριφθεί, μετά τις πιέσεις του Πεκίνου. Οι εργασίες της συνέλευσης θα διαρκέσουν έως τις 25 Μαΐου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Εκεί βρίσκω τον πραγματικό εαυτό μου: Ο ημίγυμνος Χάρι Στάιλς για τον Χαρούκι Μουρακάμι, το τρέξιμο και τη φήμη
- Κρήτη: Φρικτό θάνατο βρήκε άνδρας που παγιδεύτηκε σε φρέζα ενώ εκτελούσε εργασίες στο αμπέλι του
- Καύσιμα: Αυξήσεις πυροδοτεί ο πόλεμος στο Ιράν – Τι λέει ο πρόεδρος πρατηριούχων Ηρακλείου
- Ο Ανδρουλάκης καταθέτει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου
- H OpenAI κέρδισε το Πεντάγωνο, τώρα θέλει όλο το ΝΑΤΟ
- Δίκη για Χρυσή Αυγή: «Ο ήλιος της δικαιοσύνης δεν ξέχασε σήμερα τον τόπο μας» δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής


