Πολλά ζώα όντως γελούν, υποστηρίζει ερευνητής
Το γέλιο δεν είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη συμπεριφορά, υποστηρίζει Αμερικανός ζωολόγος. Σύμφωνα με τη μελέτη του, που δημοσιεύεται στο Science, πολλά ζώα έχουν τις δικές τους μορφές γέλιου που επιτελούν την ίδια λειτουργία.
36
Το γέλιο δεν είναι μια αποκλειστικά ανθρώπινη συμπεριφορά, υποστηρίζει Αμερικανός ζωολόγος. Σύμφωνα με τη μελέτη του, που δημοσιεύεται στο Science, πολλά ζώα έχουν τις δικές τους μορφές γέλιου που επιτελούν την ίδια λειτουργία.
Ο καθηγητής Γιακ Πάνκσεπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Bowling Green του Οχάιο αναφέρει ότι τα νευρικά κυκλώματα που ελέγχουν το γέλιο εδράζονται σε «αρχαίες» περιοχές του εγκεφάλου και δημιουργήθηκαν πριν από την εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας, και πιθανότατα πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους.
Ο ερευνητής παρατήρησε ότι ορισμένα ζώα παράγουν ήχους παρόμοιους με το ανθρώπινο γέλιο όταν παίζουν. Οι χιμπατζήδες και οι σκύλοι παράγου ένα χαρακτηριστικό ξεφύσημα, οι γάτες γουργουρίζουν και οι αρουραίοι τερετίζουν.
Τα τερετίσματα των αρουραίων φαίνεται να συνδέονται με θετικά συναισθήματα. Όταν οι ερευνητές γαργαλούν τα πειραματόζωα, αυτά δένονται μαζί τους και σύντομα μαθαίνουν να αναζητούν το γαργαλητό και να γελούν.
Σύμφωνα με την έρευνα, το «γέλιο» των αρουραίων φαίνεται να προκαλείται από ένα νευρικό κύκλωμα που απελευθερώνει το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, όπως συμβαίνει και στον άνθρωπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κοντά στην επιστροφή του στη Λίβερπουλ ο Τσιμίκας
- Σοφές συμβουλές για να έχουμε θριαμβευτική επιτυχία στην εκπαίδευση του σκύλου μας
- Mια γενιά που δεν φοβάται να διακόψει κάθε επαφή – Το οικογενειακό δράμα των Μπέκαμ με τον γιο τους Μπρούκλιν οδηγεί σε συμπεράσματα
- ΑΑΔΕ: Τα νέα «όπλα» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής – Πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες
- Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 25 Ιανουαρίου – Το ωράριο λειτουργίας
- Τι συμβαίνει με τον Γκριεζμάν στην Ατλέτικο – Γιατί θα μείνει εκτός δράσης

