Το 70% των φτωχών του πλανήτη είναι γυναίκες
Οι εργαζόμενες γυναίκες αυξάνονται, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν το 70% του 1,3 δισ. ανθρώπων στον κόσμο που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας, επισημαίνει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
27
Οι εργαζόμενες γυναίκες αυξάνονται, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν το 70% του 1,3 δισ. ανθρώπων στον κόσμο που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας, επισημαίνει η Διεθνής Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά εργασίας δείχνουν ότι 2,8 δισ. άνθρωποι εργάζονταν το 2003 και ότι το 39% από αυτούς (1,1 δισ.) ήταν γυναίκες, μια αναλογία πολύ πιο αυξημένη από ποτέ άλλοτε» σημειώνει η CISL σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Η CISL δίνει έμφαση στα αυξανόμενα εμπόδια που οποία εγείρονται στις γυναίκες, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας, στον οποίο οι καλύτερα αμειβόμενες θέσεις προορίζονται «σε συντριπτική πλειοψηφία» για τους άνδρες.
«Για να αντιμετωπιστούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων, οι οποίες συμβάλλουν στο να εξακολουθούν οι γυναίκες να ζουν υπό συνθήκες φτώχειας, το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε οι γυναίκες να πάψουν να εκπροσωπούν το 70% του 1,3 δισ. ανθρώπων στον κόσμο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας» καταλήγει η CISL.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη την ίδρυση ενός νέου ινστιτούτου για την προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως και για τη γεφύρωση του χάσματος στις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.
«Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορταστεί η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας από την πρόταση για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που θα είναι αφιερωμένη στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών;» δήλωσε ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Ίσων Ευκαιριών Βλαντίμιρ Σπίντλα, προσθέτοντας ότι «η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα βάσει της Συνθήκης της ΕΕ και προτεραιότητα της πολιτικής της Ένωσης».
Παρά την πρόοδο στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων, η διαφορά στους μισθούς των δύο φύλων στις χώρες της ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο 15%, υπενθύμισε ο κ. Σπίντλα, σημειώνοντας ότι το νέο ινστιτούτο θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην παροχή των γνώσεων που χρειάζονται για την ανάπτυξη πολιτικής για την ισότητα μεταξύ των φύλων στις χώρες της Ένωσης.
Παράλληλα σήμερα Τρίτη θα φωτιστεί το εμβληματικό μνημείο Atomium στις Βρυξέλλες, το οποίο παρουσιάζει ένα άτομο σιδήρου μεγεθυμένο κατά 160 δισ. φορές, κυρίως για να τιμηθεί η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς Ομπενά που κρατείται όμηρος στο Ιράκ.
Επίσης το δημοτικό συμβούλιο των Βρυξελλών υιοθέτησε κατάλογο με τα ονόματα 24 γυναικών που σφράγισαν την Ιστορία του 20ου αιώνα, τα οποία μπορεί να δοθούν προσεχώς σε δρόμους ή δημόσιους χώρους της βελγικής πρωτεύουσας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Φρίντα Κάλο, η Αννα Φρανκ και η Σιμόν ντε Μποβουάρ.
ΓΣΕΕ: Ημερομηνία-ορόσημο για τη γυναίκα που διεκδικεί
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα-ορόσημο «για τη γυναίκα που ξέρει να διεκδικεί και να παλεύει για την εφαρμογή στην πράξη της ισότητας, ισονομίας, συμμετοχής, έκφρασης και άποψης».
Η ΓΣΕΕ προσθέτει ότι σε μία προσπάθεια να δοθεί ουσιαστικό και όχι επετειακό περιεχόμενο στην 8η Μαρτίου, θα πραγματοποιήσει καμπάνια με θέμα την ενημέρωση και πρόληψη γυναικολογικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού και των γεννητικών οργάων, η οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Χωρίς ανακοινώσεις η σύσκεψη για την ευλογιά στο Μαξίμου – Μέτρα προσεχώς…
- Ισπανία: Τρένο συγκρούστηκε με γερανό
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Πόλη μέσα από το βίντεο της ΚΑΕ (vid)
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442