Η μαγειρική φαίνεται ότι προκάλεσε τα σημερινά ορθοδοντικά προβλήματα
Τα δόντια του Homo sapiens άρχισαν να στραβώνουν όταν ανακαλύφθηκε η μαγειρική, υποδεικνύει μελέτη ανθρωπολόγων. Το μαγείρεμα μείωσε τη σκληρότητα των τροφίμων και δημιούργησε ανισόρροπες εξελικτικές πιέσεις όσον αφορά τα μπροστινά και τα πίσω δόντια.
36
Τα δόντια του Homo sapiens άρχισαν να στραβώνουν όταν ανακαλύφθηκε η μαγειρική, υποδεικνύει μελέτη Αμερικανών ανθρωπολόγων. Το μαγείρεμα μείωσε τη σκληρότητα των τροφίμων και δημιούργησε ανισόρροπες εξελικτικές πιέσεις όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα των μπροστινών και των πίσω δοντιών.
Σε σχέση με άλλα ζώα, αναφέρει το NewScientist.com, ο άνθρωπος παρουσιάζει ορθοδοντικά προβλήματα πολύ συχνότερα. «Τα μόνα μέρη του σώματος που χρειάζονται συχνά χειρουργική επέμβαση είναι τα δόντια» σχολιάζει ο Πίτερ Λούκας του Πανεπιστημίου George Washington στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Είναι παράξενο ότι η κανονική ανάπτυξη των ανθρώπινων δοντιών συστηματικά αποτυγχάνει να παράγει ιδανική οδοντοφυία» συνεχίζει.
Τα ορθοδοντικά προβλήματα, εκτιμά ο Λούκας, εμφανίστηκαν αφότου ο άνθρωπος άρχισε να τεμαχίζει την τροφή με εργαλεία και αργότερα να την μαγειρεύει.
Οι πρακτικές αυτές μείωσαν τόσο το μέγεθος της κάθε μπουκιάς όσο και τη σκληρότητα της τροφής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι γομφίοι μπορούν να μειωθούν σε μέγεθος κατά 56 έως 82 τοις εκατό αν μια πατάτα που πρόκειται να μασήσουν είναι μαγειρεμένη.
Ως αποτέλεσμα, οι ανθρώπινες σιαγόνες μίκρυναν.
Όμως το μέγεθος των τεμαχιδίων τροφής μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι η σκληρότητα της τροφής, προκύπτει από την έρευνα. Ως αποτέλεσμα, η σιαγόνες μίκρυναν τόσο πολύ ώστε αδυνατούν να υποστηρίξουν προγομφίους και γομφίους αρκετά μεγάλους ώστε να μασούν αποτελεσματικά.
Τα δόντια έτσι στριμώχνωνται στις σιαγόνες και παρουσιάζουν «ανώμαλη σύγκλιση» -συχνά, μάλιστα, δεν υπάρχει καθόλου χώρος για την ανάπτυξη των φρονιμιτών.
Ο Λούκας παρουσίασε τη μελέτη του το περασμένο Σάββατο σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την πρόοδο της Επιστήμης. Σκοπεύει τώρα να ελέγξει τα συμπεράσματα της έρευνας αναλύοντας το μέγεθος και τη σκληρότητα της τροφής διαφόρων ζώων, σε συνάρτηση με τη γεωμετρία του στόματός τους.
Ο άνθρωπος εκτιμάται ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τη φωτιά για μαγείρεμα πριν από 300.000 έως δύο εκατ. χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πούτιν: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για συνομιλίες – Ο εχθρός υποχωρεί στο μέτωπο – Live η ετήσια συνέντευξη
- Η κακή εμφάνιση του Μίτσιτς με τον Παναθηναϊκό έφερε αποκαλύψεις: «Υπάρχουν πράγματα που τον ενοχλούν»
- «Buongiorno»: Στηρίζει το σπουδαίο έργο του Make-A-Wish Ελλάδος
- Μπήκαν οι πρώτες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας στην Αττική
- Το Ισραήλ συλλαμβάνει Ρώσο πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
- Νίκος Παππάς: Συγγνώμη μεν αλλά… – Οι δικαιολογίες για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου


