Δίδυμα άστρα 80 φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο ανακηρύσσονται πρωταθλητές
Δυο άστρα που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο σε απόσταση 20.000 ετών φωτός από τη Γη είναι οι αστέρες με τη μεγαλύτερη μάζα που έχουν μετρηθεί ποτέ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη Αμερικανοί αστρονόμοι. Ο Ήλιος είναι 80 φορές ελαφρύτερος.
36
Δυο άστρα που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο σε απόσταση 20.000 ετών φωτός από τη Γη είναι οι αστέρες με τη μεγαλύτερη μάζα που έχουν μετρηθεί ποτέ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη Αμερικανοί αστρονόμοι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, καθένα από τα άστρα του συστήματος WR 20a έχει μάζα 80 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου.
Αλλα άστρα που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα είναι πιθανό να είναι ακόμα και 100 φορές βαρύτερα από τον Ήλιο, ωστόσο οι μάζες τους δεν έχουν μετρηθεί με ακρίβεια.
Η μάζα του δυαδικού συστήματος μετρήθηκε με βάση την περίοδο της περιφοράς τους και την γωνία θέασης από τη Γη.
Το σύστημα βρίσκεται στον αστερισμό Τρόπιδα. Τα άστρα συμπληρώνουν μια περιφορά κάθε 3,7 ημέρες και η απόσταση μεταξύ τους είναι τόσο μικρή ώστε το βαρυτικό πεδίο του ενός παραμορφώνει το άλλο και του δίνει ελλειπτικό σχήμα.
Και τα δύο άστρα ανήκουν στην κατηγορία Γουλφ-Ρέιετ, που περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνιους, θερμούς αστέρες με σύντομη ζωή. Το δυαδικό σύστημα έχει ηλικία μόλις δύο έως τρία εκατομμύρια χρόνια.
«Τα άστρα Γουλφ-Ρέιετ είναι πιθανοί γεννήτορες εξαιρετικά ισχυρών εκρήξεων που ονομάζονται εκλάμψεις ακτίνων γάμμα» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Αλσέστε Μπονάνος.
«Σε μερικά ακόμα εκατομμύρια χρόνια, όποιο από τα δύο άστρα έχει τη μεγαλύτερη μάζα θα υποστεί κατάρρευση του πυρήνα και τα εξωτερικά του στρώματα θα ανατιναχθούν. Το συνοδό άστρο πιθανότατα θα επιβιώσει, τουλάχιστον μέχρι να μετατραπεί σε υπερκαινοφανή (σουπερνόβα) κάποια στιγμή αργότερα» συνεχίζει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πούτιν: Το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για συνομιλίες – Ο εχθρός υποχωρεί στο μέτωπο – Live η ετήσια συνέντευξη
- Η κακή εμφάνιση του Μίτσιτς με τον Παναθηναϊκό έφερε αποκαλύψεις: «Υπάρχουν πράγματα που τον ενοχλούν»
- «Buongiorno»: Στηρίζει το σπουδαίο έργο του Make-A-Wish Ελλάδος
- Μπήκαν οι πρώτες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας στην Αττική
- Το Ισραήλ συλλαμβάνει Ρώσο πολίτη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
- Νίκος Παππάς: Συγγνώμη μεν αλλά… – Οι δικαιολογίες για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου


