30

Το έργο του Χουάν Ρούλφο, ενός σπουδαίου Μεξικανού συγγραφέα και φωτογράφου, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης που διοργανώνεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου από την πρεσβεία του Μεξικού, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Κάρλος Φουέντες, ο οποίος μίλησε για το συγγραφικό και φωτογραφικό έργο του Ρούλφο.

«Η καλλιτεχνική ευαισθησία του Ρούλφο μάς χάρισε αυτό που εγώ θεωρώ το καλύτερο έργο της μεξικανικής λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα Πέδρο Πάραμο, ενώ αυτό που τον απασχολεί στις φωτογραφίες του είναι το πώς κατοικούμε τον χώρο» τόνισε ο Φουέντες.

Μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, ο Χουάν Ρούλφο (1917-1986) προβάλει το Μεξικό με τις αντιθέσεις του, το φως και τη σκιά, την άγονη γη και την πλούσια βλάστηση, τα χωριά και τις μεγαλουπόλεις.

Η φτώχεια και η στέρηση καθρεφτίζονται στις ανθρώπινες μορφές, ενώ τα μνημεία και οι ερειπωμένες εκκλησίες ακινητοποιούν τον χρόνο.

«Όπως ο Σεφέρης μάς έδωσε μοναδικές φωτογραφίες, αποδεικνύοντας πως η ποιητικότητα ενός καλλιτέχνη μπορεί να εκφραστεί τόσο μέσα από τη λογοτεχνία όσο και μέσα από τις άλλες τέχνες, έτσι και ο Ρούλφο αποτυπώνει με το φακό το λυρισμό των τοπίων και μας προσφέρει μορφές που αρνούνται να ξεχαστούν» παρατήρησε ο Κάρλος Φουέντες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ