Θησαυρό από 5.700 χρυσά αντικείμενα αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι στη Σιβήρια
Ένα αρχαιολογικό θησαυρό, ικανό να αποτελέσει ένα μουσείο, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε τύμβο στην Τίβα της Σιβηρίας. Αποτελείται από 5.700 χρυσά αντικείμενα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες ανήκαν στους Σκύθες.
43
Ένα αρχαιολογικό θησαυρό, ικανό να αποτελέσει ένα μουσείο, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε τύμβο (κουργκάν) στην Τίβα της Σιβηρίας και ειδικότερα στη λεγόμενη Κοιλάδα των Τσάρων, ανατολικά της Μόσχας.
Ο τάφος χρονολογείται στον 7ο π.Χ. αιώνα και στο εσωτερικό του έκρυβε 5.700 χρυσά αντικείμενα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες ανήκαν στους Σκύθες.
Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν τα μικρά ομοιώματα ζώων, 431 κεχριμπαρένιες χάντρες από τη Βαλτική, 1.657 χάντρες από τιρκουάζ, χάλκινες, οστέινες και σιδερένιες αιχμές βελών, τα απομεινάρια ενός τόξου, αλλά και οι λίθινοι τελετουργικοί δίσκοι.
Όπως αναφέρουν τα Νέα την Πέμπτη, τις πρώτες ημέρες της έρευνας οι αρχαιολόγοι ήταν επιφυλακτικοί. Όμως την τέταρτη ημέρα των εργασιών βρέθηκαν μπροστά στα ξύλινα τοιχώματα ενός τάφου, όπου είχαν ενταφιαστεί ένας άντρας και μία γυναίκα, μεταξύ 30 και 35 ετών, αλλά σε έναν αμύθητης αξίας θησαυρό.
Όμως η ανακάλυψη αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς κάτω από τον τύμβο βρέθηκαν 26 ακόμη ασύλητες ταφές.
«Αυτό είναι πρωτοφανές» δήλωσε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής Κονσταντίν Τσουγκούνοφ, επισημαίνοντας ότι «οι αρχαιολόγοι έχουν ανοίξει στη Σιβηρία περίπου 30 μεγάλα κουργκάν, όμως πρώτη φορά βρίσκουμε ένα ολόκληρο ταφικό σύμπλεγμα άθικτο».
Από τα κτερίσματα που βρέθηκαν, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι οι μισοί από τους νεκρούς δεν ήταν Σκύθες, αλλά Τούρκοι νομάδες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κούβα: Είναι «ζήτημα χρόνου», λέει ο Τραμπ – Αναφορά σε σχέδιο αφού «τελειώσει» με το Ιράν
- Η Volkswagen κατασκεύασε στρατιωτικά οχήματα εν μέσω οικονομικής πίεσης
- Τραμπ: Και η Βουλή αρνήθηκε να περιορίσει τις εξουσίες του στον πόλεμο κατά του Ιράν
- Ισραήλ: «Δεν θα πάρει μήνες. Θα πάρει εβδομάδες ή ημέρες» η επιχείρηση κατά του Ιράν
- Ιράν: «Και αν αυξηθούν, ας αυξηθούν», λέει ο Τραμπ για τις τιμές των καυσίμων
- Γεραπετρίτης: Η ανάπτυξη των αμυντικών δυνάμεων της Ελλάδας αφορά την κυριαρχία της χώρας


