Πιο επικίνδυνες οι τροφικές δηλητηριάσεις απ’ ό,τι πιστεύεται
Λονδίνο: Ο αριθμός των θανάτων από τροφικές δηλητηριάσεις που οφείλονται σε βακτηρίδια, είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύεται, σύμφωνα με μελέτη Δανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Ο αριθμός των θανάτων από τροφικές δηλητηριάσεις που οφείλονται σε βακτηρίδια, είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύεται, σύμφωνα με μελέτη Δανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Statens Serum της Κοπεγχάγης τονίζουν ότι οι θάνατοι από βακτηρίδια που βρίσκονται σε πολλά πουλερικά και αβγά είναι σχεδόν οι διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία και μπορούν να προκύψουν έως και ένα χρόνο μετά τη μόλυνση από το εκάστοτε βακτηρίδιο.
“Η εν λόγω παράμετρος είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ευρεία αντίληψη που επικρατεί είναι ότι μικρόβια όπως η σαλμονέλα ή το ελικοβακτήριο προσβάλλουν άμεσα τον οργανισμό. Όμως μέσα από την έρευνα καταδεικνύεται ξεκάθαρα ότι τα εν λόγω βακτηρίδια μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο με πολύ πιο αργούς ρυθμούς, γεγονός που τα καθιστά άκρως επικίνδυνα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Κάρε Μόλμπακ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι Δανοί επιστήμονες μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό 1.071 ανθρώπων που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την ημέρα που προσβλήθηκαν από σαλμονέλα, ελικοβακτήριο ή κάποιο άλλο μικρόβιο.
Αυτό που διαπίστωσαν, συγκρίνοντας τα στοιχεία με το ιστορικό 3.636 υγιών ανθρώπων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, ήταν ότι οι θάνατοι που προέκυψαν σε χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τη μόλυνση αφορούσαν το 2,2% των ατόμων της πρώτης ομάδας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ατόμων στην ομάδα ελέγχου άγγιζε μόλις το 0,7%.
“Αυτό που συνιστούμε στους καταναλωτές είναι να βράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα αβγά και τα πουλερικά που αγοράζουν, καθώς και να πλένουν καλά τα φρούτα και τα λαχανικά, ώστε να αποφύγουν τη μόλυνση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Μόλμπακ.
health.in.gr
- Στο δρόμο προς το ψηφιακό ευρώ – Τι θα αλλάξει στις συναλλαγές
- Στο WNBA η Μαριέλλα Φασούλα: Υπέγραψε rookie συμβόλαιο με τις Γκόλντεν Στέιτ Βάλκιρις
- Άγχος με το «καλημέρα»; Δέκα τρόποι που μπορούν να δώσουν τη λύση
- Αρτέμιδα: «Έβαλε πρώτη και έφυγε, δεν σταμάτησε πουθενά» λέει ο 18χρονος που τραυματίστηκε στο τροχαίο
- Μυθική στιγμή: Διαιτητής είχε ξεχάσει τις κάρτες και το κατάλαβε μετά το πρώτο 20λεπτο! (vid)
- Ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών θα ξεκινήσει στις 5μμ, λέει ο Τραμπ – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου
- MAD VMA 2026: Ξεκίνησε η προπώληση για το απόλυτο μουσικό event του καλοκαιριού
- Τέλος ο Ντοκ Ρίβερς από τους Μπακς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442