Συχνότερα τα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες
Σικάγο: Τη σεξουαλική απροθυμία των συντρόφων τους αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της μέσης ηλικίας, σύμφωνα τα αποτελέσματα έρευνας η οποία διεξήχθη στις ΗΠA και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βανκούβερ.
Σικάγο: Τη σεξουαλική απροθυμία των συντρόφων τους αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της μέσης ηλικίας, σύμφωνα τα αποτελέσματα έρευνας η οποία διεξήχθη στις ΗΠA και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βανκούβερ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27.780 ατόμων, ηλικίας από 40 έως 80 ετών σε 30 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι μεσήλικες άνδρες αντιμετωπίζουν 50% περισσότερα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε σχέση με τις γυναίκες της αντίστοιχης ηλικίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 31% των μεσήλικων ανδρών και των γηραιότερων γυναικών έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ, το 22% δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε οργασμό, το 21% δεν απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη, το 20% των γυναικών εμφάνιζε προβλήματα ξηρότητας του κόλπου, ενώ το 14% έπασχε από δυσπαρεύνια (πόνο κατά τη συνουσία).
Μεταξύ των ανδρών, περίπου το 20% υπέφερε από στυτική δυσλειτουργία, ποσοστό που έφτανε το 50% στην ηλικία των 80 ετών.
«Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες αυτής της ηλικίας, είναι πολύ πιθανό να έχουν συντρόφους που εκδηλώνουν σεξουαλικά προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, Έντουαρντ Λάουμαν, Κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Όσον αφορά τα προβλήματα υγείας, εκείνα που σχετίζονταν περισσότερο με τις σεξουαλικές διαταραχές ήταν ο διαβήτης και η υπέρταση, ιδίως μεταξύ των ανδρών. Τέλος διαπιστώθηκε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, με κυριότερη την κατάθλιψη, ελαττώνουν το ενδιαφέρον για σεξουαλική επαφή μετά την ηλικία των 40 ετών.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από φαρμακοβιομηχανία, η οποία διαθέτει στην αγορά γνωστό σκεύασμα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.