
Ονειρεμένη νίκη από την εθνική βόλεϊ που υπέταξε τις ΗΠΑ με 3-2
Η ελληνική ψυχή «μίλησε» τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σάλτα και η εθνική μας ομάδα βόλεϊ υπέταξε τις ΗΠΑ με 3-2, μπαίνοντας για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
37
Η ελληνική ψυχή «μίλησε» τα ξημερώματα της Κυριακής στη Σάλτα και η εθνική μας ομάδα βόλεϊ υπέταξε τις ΗΠΑ με 3-2, μπαίνοντας για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
Αρκεί να νικήσει την Κυριακή (23.40, ΕΤ1) την αδιάφορη Κίνα και λίγο αργότερα (02.10) οι πανίσχυροι Γιουγκοσλάβοι να νικήσουν με οποιοδήποτε σκορ τους Αμερικάνους. Αν συμβεί ο συγκεκριμένος συνδυασμός, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα περάσει στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου.
Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι -σίγουρα από τα καλύτερα του παγκοσμίου πρωταθλήματος- η ελληνική ομάδα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έδειξε ψυχή «χιλίων λεόντων» και κατάφερε να σπάσει το αήττητο των ΗΠΑ, μίας από τις καλύτερες ομάδες ως τώρα του κοσμοβόλεϊ.
«Είναι μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Τα παιδιά δεν το έβαλαν κάτω ούτε και όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, τόσο χάνοντας το πρώτο σετ, όσο και στο τάι μπρέικ και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Πρέπει να ηρεμήσουμε και να ξεχάσουμε αμέσως αυτή τη μεγάλη νίκη, αφού χρειαζόμαστε νίκη και με τους Κινέζους» τόνισε πανευτυχής ο Στέλιος Προσαλίκας, που στάθηκε και στον αντίπαλο, συνάδελφο και καλό φίλο: «Δεν ήταν προσωπική μου μάχη με τον Νταγκ Μπιλ, από τον οποίο έχω μάθει πολλά και τον ευχαριστώ›.
Η δύναμη και το πάθος που επέδειξαν οι Έλληνες παίκτες, ήταν αυτά που τους έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ.
Το «άπιαστο» σερβίς του άσου του Αρη Κλέιτον Στάνλεϊ μας έφερε «ναυτία» και ουσιαστικά το πρώτο σετ χάθηκε χωρίς να το καταλάβουμε σε 24 λεπτά με 25-20. Με 10 λάθη μας, που ήταν αντίστοιχοι πόντοι για τους Αμερικάνους, και με 4 άσους των αντιπάλων μας, μάλλον φυσιολογικά ήταν τα πράγματα.
Στο δεύτερο σετ, ήρθε η… ελληνική καταιγίδα. Με όπλο το εξαιρετικό μπλόκ (8 έναντι κανενός των ΗΠΑ), τον Θοδωρή Μπάεφ στην θέση του διαγώνιου και πολύ καλό σερβίς, το 25-15 ήρθε φυσιολογικά σε 20 λεπτά.
Και εκεί που είχαμε πάρει τον αέρα των Αμερικάνων, στις αρχές του τρίτου σετ (με το σκόρ στο 3-3) ήρθε το… μπλάκ άουτ, αφού έπεσε η τάση σε ολόκληρη τη Σάλτα και στα προάστια, με αποτέλεσμα να σβήσουν 3-4 προβολείς του γηπέδου. Οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν και οι κανονισμοί προέβλεπαν ακόμα και να παίζαμε τη συνέχεια του παιχνιδιού το άλλο πρωί(!), κάτι που δεν ενοχλούσε τους αντιπάλους μας. Η βλάβη αποκαταστάθηκε στο 20λεπτο της διακοπής και τότε δημιουργήσαμε εμείς πρόβλημα στους αντιπάλους μας, με καλό σερβίς και υποδοχή. Έτσι με το 25-20 φτάσαμε στην ισοφάριση.
Απίστευτα λάθη και ατυχία στο 4ο σετ (σερβίς που πήγαιναν άουτ, χτύπαγαν πάνω μας, η μπάλα ισορροπούσε στο φιλέ και έπεφτε στο δικό μας παρκέ) έφεραν το παιχνίδια στα ίσια, αφού οι ΗΠΑ πήραν το σετ (25-15) ισοφαρίζοντας σε 2-2.
Η αποθέωση ήρθε στο τάι μπρέικ, όπου η ελληνική ομάδα έδειξε χαρακτήρα και παρά το ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ με 5-2, πέρασε μπροστά 6-5 και αργότερα μετέτρεψε το εις βάρος της 8-7 σε υπέρ της 11-8 και 13-10. Δύο άστοχα καρφιά του Θοδωρή Μπάεφ, έφεραν την απόλυτη ισορροπία (13-13) αλλά το μπλοκ ήταν άψογο και ο αρχηγός Μάριος Γκιούρδας έδωσε την μεγάλη χαρά σε δύο χώρες (μαζί μας πανηγύριζε και η Αργεντινή) καρφώνοντας δυνατά πάνω στο αμερικανικό μπλοκ, με τη μπάλα να κυλά άουτ (17-15).
«Η Ελλάδα έπαιξε εξαιρετικά και άξιζε την επιτυχία. Δυστυχώς χάσαμε πολύ εύκολα δύο σετ και αυτό μας αποσυντόνισε με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη ρουλέτα του πέμπτου σετ› τόνισε ο Αμερικανός κόουτς Νταγκ Μπιλ.
ΕΛΛΑΔΑ (Προσαλίκας): Γκιούρδας 15, Κουρνέτας 1, Μπάεφ 19, Πανταλέων 6, Τσακιρόπουλος 8, Κυριαζής 11, Δημητρακόπουλος (λίμπερο) / Αλλαγές: Λάππας 2, Ντράγκοβιτς, Ρουμελιώτης 1, Μποζίδης, Χατζηαντωνίου.
ΗΠΑ (Μπιλ): Στάνλεϊ 8, Μπόλ, Πρίντι 9, Μίλαρ 8, Σάλμον 5, Νέιβ 15, Σάλιβαν (Λίμπερο)/ Αλλαγές: Σέιστερ, ΜακΚένζι 1, Μπίλινγκ 10, Πόλστερ 5.
Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου μας, η Γιουγκοσλαβία νίκησε με 3-0 (25-20, 25-18, 25-22) την Κίνα. Ετσι η βαθμολογία σε 2 αγώνες έχει ως εξής: Γιουγκοσλαβία (6-0) 4, ΗΠΑ (5-3) 3, Ελλάδα (3-5) 3, Κίνα (0-6) 2.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ιράν: Τα Στενά του Ορμούζ θα κλείσουν εάν δεν αρθεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ
- Γαλλία: Πέθανε η ηθοποιός Νάντια Φαρές – Είχε βρεθεί αναίσθητη σε πισίνα και νοσηλευόταν σε κώμα
- Ουκρανία: Η Ρωσία θα προσπαθήσει να εμπλέξει ξανά στον πόλεμο τη Λευκορωσία, εκτιμά ο Ζελένσκι
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Και γαλλικά υποβρύχια στο Αιγαίο
- Σε διαπραγματεύσεις ο Τραμπ με την εφορία των ΗΠΑ σε σχέση με αγωγή ύψους 10 δισ.
- Κεφαλονιά: Από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων φυγαδεύτηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι – Θα οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού
