Δύσπιστοι οι Βρετανοί μουσουλμάνοι απέναντι στην παρεχόμενη τηλεοπτική ενημέρωση
Με δυσπιστία βλέπουν οι Βρετανοί μουσουλμάνοι τις ειδήσεις, ειδικά έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου. Έρευνα δείχνει ότι το 70% των μουσουλμάνων πιστεύει πως τα περισσότερα δελτία ειδήσεων είναι πολύ επιλεκτικά στο τι προβάλλουν σχετικά με το Ισλάμ.
38
Με δυσπιστία αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μουσουλμάνων της Βρετανίας τις ειδήσεις των τηλεοπτικών καναλιών της χώρας, ειδικά έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, το 70% των μουσουλμάνων πιστεύει πως τα περισσότερα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων είναι πολύ επιλεκτικά στο τι προβάλλουν σχετικά με το Ισλάμ.
Την ίδια ώρα, η εύκολη πρόσβαση μέσω Internet και δορυφόρων σε ειδησεογραφικές πηγές που δεν προέρχονται από τη Δύση (όπως το αλ Τζαζίρα) έχει κάνει τους τηλεθεατές να αμφισβητούν την ενημέρωση που τους παρέχεται από δυτικές πηγές πληροφόρησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Βρετανικό Ινσιτούτο Κινηματογράφου και το βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που διεξήγαγαν την έρευνα, η ενημέρωση που παρασχέθηκε κατά το διάστημα αυτό δεν ήταν προκατειλημμένη κατά των μουσουλμάνων.
«Το κοινό αντιλαμβάνεται τα πολιτικά θέματα από τις ειδήσεις της τηλεόρασης. Είναι το μοναδικό μέσο που φέρνει τα γεγονότα μέσα στα σπίτια των ανθρώπων και γιαυτό συνήθως αυτές οι πληροφορίες γίνονται δεκτές χωρίς αμφισβήτηση» εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, Ρίτσαρντ Πάτερσον.
Οι τηλεθεατές επιλέγουν να παρακολουθήσουν το δελτίο ειδήσεων που ταιριάζει καλύτερα στο επίπεδο γνώσεων τους, στα ενδιαφέροντά τους και στις πολιτικές τους απόψεις.
Η έρευνα, επίσης, έδειξε πως το ίδιο δελτίο ειδήσεων ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικά άτομα, ανάλογα με τις γνώσεις και τις απόψεις του καθενός. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί πολλοί μουσουλμάνοι πιστεύουν πως το ισλάμ αντικατοπτρίζεται αρνητικά από κάποια δελτία ειδήσεων. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν προφανές, όταν αναλύαμε το περιεχόμενο των ειδήσεων» συνέχισε ο Ρ.Πάτερσον.
Η έρευνα περιλάμβανε την ανάλυση δελτίων ειδήσεων από 18 διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ανάμεσά τους το BBC, το ITN, το Sky News, το CNN, το αλ Τζαζίρα και το Asian Station Zee News. Επίσης, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 320 τηλεθεατές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν σε συνέδριο με θέμα τη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων



