31

Οι Ευρωπαίοι έπαιζαν σκάκι ήδη από τον 6ο αιώνα, υποστηρίζουν Βρετανοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα κομμάτι σκακιού, φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο, στα ερείπια βυζαντινού παλατιού που βρίσκεται στην Αλβανία.

Έως τώρα, οι ιστορικοί συμφωνούσαν ότι το σκάκι έγινε δημοφιλές στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών μόλις το 12ο αιώνα, δηλαδή περίπου 700 χρόνια αφότου το παιχνίδι εφευρέθηκε στην Κίνα, την Ινδία ή την αρχαία Περσία.

Ωστόσο, μετά την ανακάλυψη του κομματιού αυτού, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας υποστηρίζουν ότι το παιχνίδι έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορία στην Ευρώπη, από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Το κομμάτι, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Μπιτρίντ στη σημερινή Αλβανία. «Αναρωτιόμαστε εάν πρόκειται για το βασιλιά ή τη βασίλισσα, διότι φέρει ένα μικρό σταυρό, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ακόμη» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χότζες.

«Φαίνεται λοιπόν ότι το σκάκι παιζόταν ήδη στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου τουλάχιστον 500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα» καταλήγει ο Βρετανός καθηγητής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ