«Σπάρτακος» και «Ζιζέλ» για δύο βραδιές στο Ηρώδειο από τα Μπαλέτα Μπολσόι
Δύο από τα γνωστότερα έργα στην ιστορία του χορού, τον «Σπάρτακο» (29-31/7) και τη «Ζιζέλ» (30/7), παρουσιάζουν στις 29, 30 και 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τα ιστορικά ρωσικά Μπαλέτο Μπολσόι.
43
Δύο από τα γνωστότερα έργα στην ιστορία του χορού, τον «Σπάρτακο» (29-31/7) και τη «Ζιζέλ» (30/7), παρουσιάζουν στις 29, 30 και 31 Ιουλίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, τα ιστορικά ρωσικά Μπαλέτο Μπολσόι, ύστερα από 25 χρόνια απουσίας από τις ελληνικές σκηνές.
Για τις παραστάσεις, αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας στα Μπολσόι, που ιδρύθηκαν το 1770, μίλησε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Μπόρις Ακίμοφ.
«Στην Ελλάδα, στην Αθήνα, αισθάνεσαι πάντα άγχος όταν παρουσιάζεις τη δουλειά σου» είπε ο κ. Ακίμοφ, που διευθύνει τα Μπαλέτα από το 1985. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, σύντομα τα Μπολσόι θα εγκατασταθούν σε ένα νέο κτίριο στη Μόσχα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με το ρωσικό σχήμα συνεργάστηκαν σημαντικοί συνθέτες, όπως οι Τσαϊκόφσκι, Χατσουριάν, Προκόφιεφ και πολλοί άλλοι.
Στις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα Μπαλέτα Μπολσόι αναφέρθηκε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Περικλής Κούκος, τονίζοντας ότι αυτές ξεπεράστηκαν και όλα είναι έτοιμα για ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.
Σήμερα και την Τετάρτη στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί ο «Σπάρτακος», ένα συγκινητικό, λυρικό έργο με θέμα τον ξεσηκωμό των σκλάβων του 1ου π.Χ. αιώνα και την προσπάθεια του ήρωα για ελευθερία. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία μπαλέτα του 20ού αιώνα, σε μουσική Αράμ Χατσουριάν, χορογραφία του Γιούρι Γκριγκόροβιτς και σκηνικά Σιμόν Βιρσαλάτζε.
Αύριο, 30 Ιουλίου, τα Μπολσόι θα παρουσιάσουν στο Ηρώδειο τον μύθο της «Ζιζέλ», το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας που αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές. Το μπαλέτο αυτό ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά, όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Το ρόλο της Ζιζέλ ερμηνεύει η Σβετλάνα Λούνκινα και του κόμη Αλμπερτ ο Νικολάι Τσισκαρίτζε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η αινιγματική ανάρτηση του Τζόουνς που ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό και οι εξελίξεις των επόμενων ωρών
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα μπλόκα έχουν ονοματεπώνυμο, «Κυριάκος Μητσοτάκης» – Δεν είναι επιλογή αλλά κραυγή επιβίωσης
- Συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις κατά της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πρωτέας Βούλας
- Βενεζουέλα: Όλα όσα ξέρουμε για την αμερικανική επίθεση και τη σύλληψη Μαδούρο
- Άννα Βίσση: Κυκλοφόρησε το live album της από το Παναθηναϊκό Στάδιο – Το ορόσημο, τα ρεκόρ, και ένα σαρωτικό 2025



