31

Η λήψη βιταμινών για την προστασία από ασθένειες δεν είναι τίποτα περισσότερο από… «σπατάλη χρημάτων». Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι συνιστούν την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Η έρευνα των επιστημόνων έδειξε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο που παίρνουν καθημερινά βιταμίνη C και E σε χάπια δεν προστατεύονται από τον καρκίνο, τα καρδιακά προβλήματα, τα εγκεφαλικά ή άλλες σοβαρές ασθένειες.

Η Δρ. Τζέιν Αρμιτατζ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι οι κλινικές έρευνες έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα για τη χρήση βιταμινών. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν διαπιστώσαμε κανένα όφελος όσον αφορά στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων ή του καρκίνου».

Όπως μετέδωσε το BBC, η Αρμιτατζ υποστήριξε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η χρήση βιταμινών «ωφελεί εξίσου τον οργανισμό όσο η κατνάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόρι Κόλλινς ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά στη χρήση βιταμινών. «Τα χάπια αυτά είναι χάσιμο χρόνου. Είναι ασφαλή, αλλά είναι άχρηστα» δηλώνει ο Βρετανός επιστήμοντας, τονίζοντας ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί την καλύτερη ασπίδα του οργανισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ