Θέση στη διαμάχη που ξέσπασε στο Canal+ πήρε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς
«Το γαλλικό σινεμά κινδυνεύει» δήλωσε ο Ντέιβιντ Λιντς, σχολιάζοντας την απόλυση του διευθυντή του Canal+, Πιέρ Λεσκίρ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη ταινία του Λιντς Mulholland Drive ήταν παραγωγή του γαλλικού συνδρομητικού καναλιού.
30
Θέση στο σάλο που ξέσπασε στη Γαλλία μετά την απομάκρυνση του διευθυντή του Canal+, Πιέρ Λεσκίρ, πήρε ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς. «Το γαλλικό σινεμά κινδυνεύει» δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.
«Η Γαλλία έχει μια εκπληκτικά μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ταινιών. Το σύστημα δουλεύει με τέτοιο τρόπο, ώστε εξασφαλίζεται η διατήρηση της τοπικής κινηματογραφίας. Αν ήμουν Γάλλος, θα ντρεπόμουν ειλικρινά να το δω να καταρρέει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος φέτος είναι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.
To Canal+ υπήρξε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της γαλλικής κινηματογραφίας, σεβόμενο απόλυτα την πολιτική της «γαλλικής πολιτιστικής εξαίρεσης». Έχει χρηματοδοτήσει σπουδαίες παραγωγές, όπως τις ταινίες Μπίλι Έλλιοτ, Οι Αλλοι με την Νικόλ Κίντμαν, καθώς και την τελευταία ταινία του Ντέιβιντ Λιντς Mulholland Drive.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Ζαν Μαρί Μεσιέ, πρόεδρος της Vivendi -της εταιρείας στην οποία ανήκει το συνδρομητικό κανάλι- προχώρησε στην απόλυση του Λεσκίρ, ενώ ήδη πολλά από τα έμπειρα στελέχη του Canal+ έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.
Στο θέμα παρενέβη και ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος δήλωσε ότι η Vivendi πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του Canal+ απέναντι στη γαλλική κινηματογραφία.
Επίσης, περισσότερες από 250 προσωπικότητες της τέχνης έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στον Λεσκούρ, μεταξύ αυτών, η Ζιλιέτ Μπινός, η Σαρλότ Γκαίνσμπουργκ, ο Βόσνιος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, αλλά και οι διάσημοι στη Γαλλία αστέρες του ποδοσφαίρου Πατρίκ Βιεϊρά και Νικολάς Ανελκά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υεμένη: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώνει 5 μέλη των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία
- ΗΠΑ: Δικαστής απαγορεύει στην κυβέρνηση Τραμπ να εξετάσει κατασχεμένες συσκευές δημοσιογράφου
- Βενεζουέλα: Διεξάγω διάλογο «χωρίς φόβο» με τις ΗΠΑ, λέει η Ροδρίγκες
- Γροιλανδία: Δεν συζητήθηκε θέμα κυριαρχίας της με τον Τραμπ, δηλώνει ο Ρούτε
- ΗΠΑ: Πράσινο από το Κογκρέσο στο νομοσχέδιο για τον ρόλο της Αν. Μεσογείου στον διάδρομο IMEC
- Γροιλανδία: «Ψεύδεται» – Με δυσπιστία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τη δήλωση Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»


