Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Λιγότερες από δέκα ημέρες έμειναν μέχρι την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσαλονίκης. Δεκαέξι ταινίες στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 32 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους είναι ένας μίνι απολογισμός του τι θα ακολουθήσει φέτος.
38
Με την προβολή της ταινίας Va Savoir («Ποιος Ξέρει») του Ζακ Ριβέτ ξεκινά την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου το 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ηαυλαίαπέφτειδέκα ημέρες αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου, με την ταινία «Οι Κύριοι μετα Ριγέ» του Πίτερ Κατανέο.
Εκτός των ταινιών έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης, την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώθηκαν επίσης οι ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και η κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει για το Χρυσό Αλέξανδρο και τα υπόλοιπα βραβεία.
Οι ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 42ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναισυνολικά 16:
–Γερή Μπάζα («Marfa Si Banii») του Ρουμάνου ΚρίστιΠουιούι
–Κινούμενος Στόχος («Absolutnih Sto»)του Γιουγκοσλάβου Σρνταν Γκολούμποβιτς
–Καθυστερημένο Προξενιό («Hatouna Mehuheret») του Ντόβερ Κοσασβίλι
–Ψωμί και Γάλα («Kruh In Mleko») του Σλοβένου Γιαν Ζβιτκόβιτς
– Το Είδωλο στον Καθρέφτη («Ming Dai Ahui Zhu») του Χσιάο Για-Τσουάν από την Ταϊβάν
– Η Φωτογραφία («Fotograf») του Τούρκου Καζίμ Εζ
– Πίσω στην Πατρίδα («Tornando A Casa») του Ιταλού Βιντσέντζο Μάρα
– Μια Έφηβη («Soujyo») του Ιάπωνα Εΐτζι Οκούντα
– Σαν Αντρας («L Afrance») του Γάλλου Αλέν Γκομί
– Επίθεση με Ανθρακα («Gas Attack») του Βρετανού Κένι Γκλέναν
– Τα Τραγούδια Τρέλας της Φερνάντα Χουσεΐν («The Mad Songs of Fernanda Hussein») του Αμερικανού Τζον Τζιανβίτο
– BARτης Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν
– Οι Ακροβάτες του Κήπου του Χρήστου Δήμα
– Κάτω από τα Αστρα του Χρήστου Γεωργίου
– Τίρανα Έτος Μηδέν («Tirana Year Zero») του Αλβανού Φατμίρ Κότσι
– Imago της Γαλλίδας Μαρί Βερμιγιάρ
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούνοι ταινίες Ο Βάλτος («La Cienaga»), My Sweet Home και Πλατφόρμα.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζον Μπούρμαν (πρόεδρος), στον οποίο το φεστιβάλ ετοιμάζειμεγάλο και πλήρες αφιέρωμα, ο Πολωνός σκηνοθέτης Πάβελ Παβλικόφσκι, ο Τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπιλγκέ Τζεϊλάν, ο σκηνογράφος Γιάννης Κόκκος, ο κριτικός κινηματογράφου από την Αργεντινή Εντουάρντο Αντίν καιη συγγραφέας-μεταφράστρια Σώτη Τριανταφύλλου.
Οι 32 ελληνικές ταινίες υποψήφιες για τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας είναι:
– Αιώνιος Φοιτητής του Β.Σεϊτανίδη
– Κλέφτης ή η Πραγματικότητα της Α.Αγγελίδη
– Ο Παράδεισος Είναι Προσωπική Υπόθεση της Δ.Αράπογλου
– Είδωλο και Ρόλος του Φρ.Βιανέλλη
– Το Τάμα του Α.Πάντζη
– Ο 7ος Ήλιος του Έρωτα του Β.Σερντάρη
– Το Παιχνίδι της σκιάς του Στ.Βιδάλη,
– E-Mail του Μ.Χολέβα
– Σώσε με του Στρ.Τζίτζη,
– Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον του Λ.Παπαστάθη
– Μπραζιλέρο του Σ.Γκορίτσα
– Το Κλάμα Βγήκε από τον Παράδεισο των Θ.Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα,
– Η Κοιλιά της Μέλισσας του Β.Ελευθερίου
– Γη και Ανθρωποι του Γ.Κεραμιδιώτη
– Αλέξανδρος και Αϊσέ του Δ.Κολλάτου
– Ριζότοτης Ό.Μαλέα
– Στάκαμαν του Α.Καφετζόπουλου
– Οι Ακροβάτες του Κήπου του Χρ.Δήμα
– Δεκαπενταύγουστος του Κ.Γιάνναρη
– Κάτω από τ άστρα του Χρ.Γεωργίου
– Ο Καλύτερός μου Φίλος των Λ.Λαζόπουλου-Γ.Λάνθιμου
– Κι Αύριο Μέρα Είναι της Δ.Μασκλαβάνου
– Μια Μέρα τη Νύχτα του Γ.Πανουσόπουλου,
– Πες στη Μορφίνη Ακόμα την Ψάχνω του Γ.Φάγκρα
– Ροζ Ολοταχώς του Δ.Γιατζουτζάκη,
– Οι απ Εκεί της Μ.Μαυρίκου
– Αθ.Χριστόπουλος, Ένας Λησμονημένος Ποιητής του Στ.Τσαρουχά
– Οι Ψυχές των Καϊκιών του Ν.Καρακώστα
– Ημερολόγια Καταστρώματος Γ.Σεφέρης του Στ.Χαραλαμπόπουλου
– Αβίωτες Μνήμες της Αθ.Ξενίδου
– Ο Χορός των Αλόγων του Χρ.Βούπουρα
– Screamin Jay Hawkins του Ν.Τριανταφυλλίδη
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τους «Νέους Ορίζοντες», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Εϊπίδη, στο πλαίσιο των οποίωνθα προβληθούν40 ταινίες χωρισμένες σε πέντε ενότητες («Διεθνής Επιλογή», «Αμερικάνοι Ανεξάρτητοι» «Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος», «Νέος Γαλλικός Κινηματογράφος» και «3×3»).
Εκτός από το αφιέρωμα στον Τζον Μπούρμαν, το φετινό φεστιβάλέχει προγραμματίσει ρετροσπεκτίβες στον ΝτίνοΔημόπουλο, στον Σταύρο Τορνέ, αλλά και αφιερώματα στο βαλκανικό καιτο νέο αργεντίνικοκινηματογράφο. Επίσης, το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου το φεστιβάλ θα τιμήσει τη Δέσπω Διαμαντίδου για την προσφορά της στην έβδομη τέχνη.
Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Μισέλ Δημόπουλος,ο σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΚ Διαγόρας Χρονόπουλος κ.ά.
Στην ομιλία του ο Ευ.Βενιζέλος αναφέρε ότι τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα από το 1998,το φεστιβάλ έχει παρουσιάσει εντυπωσιακή ανάπτυξη. Στη συνέχεια, τόνισε δύο στοιχεία, τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και την εντυπωσιακή αύξηση των δεικτών παραγωγής ελληνικών ταινιών τα τελευταία χρόνια. Φέτος, επισήμανε ο υπουργός,συμμετέχουν 32 ελληνικές παραγωγές, ενώ επί σειρά ετών ο μέσος όρος ελληνικών ταινιών δεν ξεπερνούσε τις 16.
ΟΜισέλ Δημόπουλος, με τη σειρά του,είπε ότι τοφεστιβάλ επιλέγει την προβολή του έργου νέων δημιουργών και δεν αποτελεί ένα χώρο «όπου παρουσιάζονται αναμενόμενες επιτυχίες». Τέλος, επισήμανε τον όγκο ταινιών που θα προβληθούν φέτοςμεπροέλευση γειτονικές χώρες και την προσπάθεια προώθησης ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό από το ειδικό τμήμα του φεστιβάλ που λειτούργησε φέτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπορούν Πεκίνο και Μόσχα να απαγάγουν ηγέτες όπως οι ΗΠΑ;
- Βενεζουέλα: Η Ροδρίγκες καθαίρεσε τον υπουργό Βιομηχανίας, από τους πιο πιστούς στον Μαδούρο
- Μινεσότα: Ερευνα σε βάρος δημοκρατικών για «συνωμοσία» διενεργεί το υπουργείο Δικαιοσύνης
- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για στρατιωτικές δραστηριότητες στον εναέριο χώρο του Μεξικού και της κεντρικής Αμερικής
- Ισημερινός: Αναπτύσσονται 10.000 στρατιωτικοί για την αντιμετώπιση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά
- Η απεργία πείνας τελείωσε με την βρετανική κυβέρνηση να απορρίπτει συμβόλαιο 2 δισ. λιρών προς την Elbit




