Απήχηση είχε στο εξωτερικό η διακήρυξη των 40 ακαδημαϊκών
Στην ενυπόγραφη διακήρυξη που εξέδωσαν πρόσφατα στη χώρα μας 40 ακαδημαϊκοί, με την οποία διαμαρτύρονται για την παρατηρούμενη τάση αντικατάστασης του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό, αναφέρθηκε την Τρίτη σε δημοσίευμά της η αγγλόφωνη εφημερίδα του Μόντρεαλ, The Gazette.
43
Στην ενυπόγραφη διακήρυξη που εξέδωσαν πρόσφατα στη χώρα μας 40 ακαδημαϊκοί, με την οποία διαμαρτύρονται για την παρατηρούμενη τάση αντικατάστασης του ελληνικού αλφαβήτου από το λατινικό, αναφέρθηκε την Τρίτη σε δημοσίευμά της η αγγλόφωνη εφημερίδα του Μόντρεαλ, The Gazette.
Τονίζοντας ότι η «επιδημία» της σαρωτικής επέλασης της αγγλικής γλώσσας επί της ελληνικής έχει το όνομα greeklish, κατ αναλογία με τη franglais (ανάμειξη της γαλλικής με την αγγλική), η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι αγγλισμοί έχουν εισβάλει για τα καλά στην ελληνική γλώσσα, αφού η επίσημη τηλεόραση χρησιμοποιεί καθαρά αγγλικούς όρους, όπως ρεπόρτερ, σκορ, τάιμ άουτ, ενώ τα δύο τρίτα των επιγραφών στα εμπορικά καταστήματα της Ελλάδας είναι σε λατινικούς χαρακτήρες.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κυρίως στην πολιτεία του Κεμπέκ, όπου εκδίδεται η εφημερίδα που δημοσίευσε το άρθρο, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για το θέμα της γλώσσας των μειονοτήτων, αφού η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδική υπηρεσία προστασίας της γαλλικής γλώσσας, τιμωρώντας όσους την καταστρατηγούν υπέρ της αγγλικής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πετρέλαιο: Κατά 5% αυξήθηκε η τιμή του βαρελιού WTI στο άνοιγμα της CME
- Ιράν: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν 16 σκάφη πόντισης ναρκών κοντά στα Στενά του Ορμούζ
- Lufthansa: Απεργία προκήρυξαν οι πιλότοι – Αναμένονται εκατοντάδες ακυρώσεις
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Μίνι αντιδραστήρες «βλέπει» και η Ελλάδα
- Ιράν: «Βαθιά λυπηρό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχίζει να παραμένει σιωπηλό»
- Η «ουδέτερη» Ελβετία αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές όπλων – Οι χώρες που πούλησε περισσότερο


