26

Τον προβληματισμό της, όσον αφορά στο κατά πόσο η πρόβλεψη της συνδρομής του κωλύματος λόγω παραπομπής με κλητήριο θέσπισμα ή με βούλευμα πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας «είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα», εκφράζει με την έκθεσή της επί του νομοσχεδίου Φλωρίδη η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Το νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη, το οποίο συνδέεται με την υπόθεση του προέδρου της ΕΠΑΕ, Β.Μητρόπουλου, μεταξύ των κωλυμάτων για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους αθλητικού σωματείου και τη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης αθλητικών ενώσεων και ομοσπονδιών, θα περιλαμβάνει και την παραπομπή του στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα ή με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου που επιλαμβάνεται της υποθέσεως σε πρώτο βαθμό ή εφόσον έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για την τέλεση ορισμένων εγκλημάτων.


Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών «δεν καταδικάζει τον κατηγορούμενο και εναντίον του προχωρεί έφεση στο Συμβούλιο Εφετών. Σημειώνει, μάλιστα, ότι «γεννάται το ζήτημα αν, για να κριθεί από το νομοθετικό όργανο ότι ένα πρόσωπο δεν έχει το αναγκαίο ήθος για να είναι μέλος αθλητικού σωματείου ή της διοίκησής του κ.λπ., αρκούν οι ενδείξεις που έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ή πρέπει οι ενδείξεις αυτές να έχουν κριθεί αποχρώσαι και από το Συμβούλιο Εφετών».


Και η έκθεση καταλήγει: «Βάσει των ανωτέρω φαίνεται ότι ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων, που κατοχυρώνονται από τα άρθρα 5 και 12 του Συντάγματος, και ο οποίος στηρίζεται στη διαπίστωση αποχρωσών ενδείξεων για τα εγκλήματα που αναφέρει η εξεταζόμενη διάταξη, χωρίς επανεξέταση των ενδείξεων από το Συμβούλιο Εφετών είναι δυσανάλογος προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου και γενικού κοινωνικού συμφέροντος.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ