
Πειράματα σε εμβρυακά κύτταρα και στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Κλίντον πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδος) τις επί μακρόν αναμενόμενες κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά έρευνες σε εμβρυακά κύτταρα. Την πληροφορία δημοσιεύει η Washington Post.
0
Η κυβέρνηση Κλίντον πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδος) τις επί μακρόν αναμενόμενες κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά έρευνες σε εμβρυακά κύτταρα. Την πληροφορία δημοσιεύει η Washington Post.
Το ζήτημα είναι επίμαχο, καθώς οι ομάδες που αντιτίθενται στις αμβλώσεις υποστηρίζουν ότι η διενέργεια ερευνών σε εμβρυακά κύτταρα προϋποθέτει την αφαίρεση ζωής και, όπως λένε χαρακτηριστικά, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Από την άλλη πλευρά, οι θιασώτες της έρευνας πιστεύουν ότι τα πειράματα γίνονται προς όφελος των ασθενών και θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη νέων θεραπειών.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι η εξέταση των κυττάρων θα βοηθήσει στη θεραπεία ανίατων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης και η νόσος Αλτσχάιμερ. Οι επικριτές του προγράμματος, ωστόσο, διατείνονται ότι, προκειμένου να εξεταστούν τα κύτταρα, θα καταστραφούν έμβρυα και γονιμοποιημένα ωάρια.
Η έρευνα θα διενεργηθεί στα πολυδύναμα βλαστικά (αρχέγονα) κύτταρα, δηλαδή τις βάσεις από όπου προέρχονται όλα τα υπόλοιπα κύτταρα, οι ιστοί και τα ανθρώπινα όργανα. Τα πειράματα αποσκοπούν στη μελλοντική χρήση των κυττάρων για τη δημιουργία ιστών και οργάνων σε μεταμοσχεύσεις. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βλαστικά κύτταρα για την ανάπτυξη οργάνων που θα αντικαθιστούν μια άρρωστη καρδιά, θα γιατρεύουν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και θα θεραπεύουν πιθανώς ακόμα και το διαβήτη, μέσω νεοδημιουργημένων κυττάρων που θα παράγουν ινσουλίνη.
Βάσει του ισχύοντος νόμου, απαγορεύεται η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προγραμμάτων που θεωρούνται επιβλαβή για τα έμβρυα. Επομένως, σύμφωνα πάντοτε με τη Washington Post, η διαδικασία θα δρομολογείται μέσω ερευνητών που θα εργάζονται με ιδιωτικά κεφάλαια και στη συνέχεια θα αναδιανέμουν τα χρήσιμα κύτταρα σε συναδέλφους τους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Πρόκειται για ένα παραθυράκι του νόμου που θα επιτρέψει στην κυβερνηση να νίπτει τας χείρας της αναφορικά με τη διαδικασία καταστροφής του εμβρύου!
Τα νέα για το πρόγραμμα ενθουσίασαν τις οργανώσεις ασθενών με τις παραπάνω παθήσεις, αλλά προκάλεσαν την οργή ορισμένων μελών της μειοψηφίας του Κογκρέσου, οι οποίοι αναμένουν να έλθει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στο νομοθετικό σώμα για να διαπληκτιστούν με τους Δημοκρατικούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ίλιον: Καταγγελίες για καθυστερήσεις και έλλειψη νερού στη φωτιά που κατέκαψε ολόκληρη πολυκατοικία
- From Tinos to Tinos: Η καντίνα που γίνεται πράξη αλληλεγγύης για την υγεία στην Τήνο
- Ανδρουλάκης: Ο Νικόλας Φαραντούρης θα μας βοηθήσει στη μάχη για πολιτική αλλαγή
- Η εκδήλωση της Νέας Αριστεράς «ενάντια στην εκτροπή» – Το σκάνδαλο των υποκλοπών στο προσκήνιο
- Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από την επίθεση με μαχαίρι στην Μόνικα Σέλες (vid)
- Το Ισραήλ θα αποβιβάσει τους ακτιβιστές του Global Sumud Flotilla στην Ελλάδα – Σε συντονισμό με την κυβέρνηση

