48

Η βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1997, θα ξανανοίξει τις πόρτες της την Κυριακή με μια πανηγυρική λειτουργία που θα τελέσει ο καρδινάλιος Αντζελο Σοντάνο.

Την τελετή θα παρακολουθήσουν πολλές προσωπικότητες του πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου, ανάμεσά τους και ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, αλλά και όσοι εργάστηκαν επί δύο χρόνια για την αναστήλωση της βασιλικής.


Την εκκλησία του 13ου αιώνα κοσμούν 28 τοιχογραφίες του Τζιότο και μια Σταύρωση του Τσιμαμπούε. Οι τοιχογραφίες αυτές, που θεωρούνται μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά το σεισμό της 26ης Σεπτεμβρίου.


Από την ισχυρή σεισμική δόνηση σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία για να εκτιμήσουν τις ζημιές ενός προηγούμενου σεισμού, ενώ συνολικά στην Ιταλία οι νεκροί ήταν δώδεκα.


Οι εργασίες της αναστήλωσης και ειδικά η συλλογή εκατοντάδων χιλιάδων θαυμάτων από τις τοιχογραφίες ήταν πραγματικά ένας αγώνας δρόμου ενάντια στο χρόνο, μπροστά στο 2000. Παρ όλα αυτά, οι εργασίες, που μέχρι τώρα έχουν κοστίσει 37 εκατομμύρια ευρώ (12,2 δισ. δρχ.), δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δύο τοιχογραφίες του Τζιότο και του Τσιμαμπούε δεν έχουν ξαναβρεί ακόμα τη θέση τους στο θόλο της εκκλησίας.

ΑΠΕ