Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καρκίνος μαστού: Διάγνωση με ένα χάπι

Καρκίνος μαστού: Διάγνωση με ένα χάπι

Η δοκιμή που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι το χάπι απορροφάται από την αιματική κυκλοφορία και τα συστατικά του πάνε και προσδένονται ειδικά πάνω στα καρκινικά κύτταρα

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση ρουτίνας για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, που έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες. Ωστόσο, η διαδικασία πολλές φορές χαρακτηρίζεται άβολη ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν παράγει ακριβή αποτελέσματα.

Αμερικανοί ερευνητές φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του μαστού χάρη σε μια νέα μη επεμβατική πρακτική που ανέπτυξαν σε μορφή χαπιού. Όπως αναφέρει επιστημονικό έντυπο Molecular Pharmaceutics, το χάπι φωτίζει τους καρκινικούς όγκους όταν αυτοί εκτεθούν σε υπέρυθρο φως, χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας.

Η μαστογραφία ως γνωστόν συνεπάγεται χρήση ακτινοβολίας για να συλλέξει πληροφορίες για τον μαστικό ιστό, το σημείο και το μέγεθος του όγκου, χωρίς όμως να μπορεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το αν το μόρφωμα είναι καλοήθες ή ύποπτο για καρκίνο. Αυτό έχει ως συνέπεια μια στις τρεις υγιείς γυναίκες να υποβάλλονται σε αχρείαστες ιατρικές διαδικασίες, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη στη Δανία.

Ο Γκρεγκ Θαρμπερ, επίκουρος καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και οι συνεργάτες του θέλησαν λοιπόν να σχεδιάσουν μια ασφαλή και ακριβή τεχνική που όμως δεν θα είναι επεμβατική.

Έτσι συνδύασαν δύο είδη μορίων σε ένα χάπι: το ένα μόριο προσδένεται σε πρωτεΐνες επιφανείας των καρκινικών κυττάρων του μαστού και μια χρωστική που φορτίζει αρνητικά τις ομάδες θειικού που προσδένονται σ’ αυτό. Οι ομάδες θειικού ενισχύουν τη διαλυτότητα της φωσφορίζουσας υπέρυθρης χρωστικής, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανίχνευσης του όγκου.

Η δοκιμή που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι το χάπι απορροφάται από την αιματική κυκλοφορία και τα συστατικά του πάνε και προσδένονται ειδικά πάνω στα καρκινικά κύτταρα.

Αυτό κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για πιο ακριβή, ασφαλή και μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν στο εγγύς μέλλον το χάπι να τροποποιηθεί ώστε να συντελέσει στη διάγνωση και άλλων παθήσεων.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024