Ισημερινός: Χιλιάδες χωρίς πόσιμο νερό μετά από διαρροή πετρελαίου σε ποτάμια
Ο Ισημερινός προσπαθεί να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου που έχει μολύνει τουλάχιστον πέντε ποταμούς - Συνολικά πλήττονται 500.000 κάτοικοι
Αντιμέτωπος με οικολογική καταστροφή ο Ισημερινός πασχίζει να περιορίσει τη ρύπανση ποταμών μετά τη διαρροή πετρελαίου την περασμένη Πέμπτη η οποία στερεί το πόσιμο νερό από χιλιάδες κατοίκους παραθαλάσσιας περιοχής στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Πετρελαιαγωγός έσπασε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας κατολίσθησης, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν χιλιάδες βαρέλια αργού, που μόλυναν τουλάχιστον πέντε ποτάμια, ιδίως τον ποταμό Εσμεράλδας, που εκβάλλει στον Ειρηνικό.
«Μιλάμε για 500.000 ανθρώπους που πλήττονται», καθώς πολλές κοινότητες εφοδιάζονται με πόσιμο νερό από την ίδια μονάδα επεξεργασίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas ο Βίκο Βιγιασίς, ο δήμαρχος της Εσμεράλδας, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
O Ισημερινός παράγει περίπου 475.000 βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάση. Πρόκειται για βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας
Εξαιτίας της μόλυνσης «δεν υπάρχουν πλέον μορφές ζωής στο νερό» στα ποτάμια Κάπλε και Βίτσε, όπου ρέει «μίγμα πετρελαίου και νερού», τόνισε ο θαλάσσιος βιολόγος Εδουάρδο Ρεμπογιέδο, του καθολικού πανεπιστημίου της πόλης Εσμεράλδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ecuavisa.
Στον τομέα αυτόν, όπου η παροχή πόσιμου νερού είναι «περιορισμένη», ο κόσμος «εξαρτάται πολύ από τα ποτάμια», υπογράμμισε.
Εξάλλου, χιλιάδες πολίτες ζουν χάρη στην αλιεία.
Ισημερινός: Πλήγμα και στην αλιεία
Κάποια αγκυροβολημένα αλιευτικά και τα δίχτυα τους είχαν καλυφθεί από πετρέλαιο, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα μπορούμε πλέον να ψαρέψουμε τίποτα», είπε με ανησυχία ο Λουίς Καμπέσας, κάτοικος της κοινότητας Ροκαφουέρτε.
Οι αρχές κήρυξαν την Κυριακή κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης σ’ όλη την επαρχία και ειδικά σε προστατευόμενη περιοχή που αποτελεί τον βιότοπο 250 και πλέον ειδών ζώων, ιδίως ενυδρίδων, πιθήκων, πελεκάνων και άλλων.

Η δημόσια επιχείρηση Petroecuador, υπεύθυνη για τον αγωγό, χρησιμοποιεί βυτιοφόρα για να ανακτηθεί το αργό που έχει διαρρεύσει στην κοινότητα Κινιντέ.
Τρία πλοία που μετέφεραν πόσιμο νερό αναμένονταν από χθες στο λιμάνι της Εσμεράλδας, σύμφωνα με τη διεύθυνση της επιχείρησης.
Την Παρασκευή, η Petroecuador ανακοίνωσε την ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή στον πετρελαιαγωγό που υπέστη ζημιά, τμήμα του δικτύου SOTE, το οποίο μεταφέρει αργό στη χώρα από την περιοχή του Αμαζονίου.
Ο Ισημερινός παράγει περίπου 475.000 βαρέλια πετρελαίου σε ημερήσια βάση. Πρόκειται για βασικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
- Εγκαινιάστηκε η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων
- Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- Καιρός: Νέα ατμοσφαιρική διαταραχή φέρνει κρύο, βροχές και χιόνια – Έντονη αστάθεια μέχρι τις Γιορτές
- Νεκρός ο διάσημος βαρύτονος Τζούμπιλαντ Σάικς μετά από πολλαπλές μαχαιριές – Συνελήφθη ο γιος του για τη δολοφονία του
- Χανιά: Συνεχίζεται αύριο η δίκη για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442