Κομισιόν: Νέοι περιορισμοί από 1η Σεπτεμβρίου για τις αποσκευές στα αεροπλάνα
Η αλλαγή αφορά τα υγρά που μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους και οι περιορισμοί είναι προσωρινοί, σύμφωνα με την Κομισιόν
Όσοι πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο από Σεπτέμβριο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η Κομισιόν θέτει νέους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις αποσκευές στα αεροπλάνα.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, θα αφορούν τα υγρά που μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους, ενώ οι περιορισμοί θα είναι προσωρινοί.
Τα αεροδρόμια που ήδη εφάρμοζαν το όριο των 100 ml ή εκείνα που δεν έχουν εγκαταστήσει EDSCB δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή
Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί θα ισχύουν στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εγκαταστήσει Explosive Detection Systems for Cabin Baggage (συστήματα εντοπισμού εκρηκτικών για χειραποσκευές), στα οποία μέχρι τώρα επιτρέπεται οι επιβάτες να μεταφέρουν δοχεία τα οποία περιέχουν πάνω από 100 ml.
Αυτό αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι, κάθε δοχείο με υγρό θα επιτρέπεται να περιέχει έως 100 ml στα αεροδρόμια που χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα. Τα αεροδρόμια που ήδη εφάρμοζαν το όριο των 100 ml, ή εκείνα που δεν έχουν εγκαταστήσει EDSCB δεν θα επηρεαστούν από την αλλαγή, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κομισιόν: «Αφορά τεχνικό ζήτημα»
«Το προληπτικό αυτό μέτρο δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια νέα απειλή, αλλά αφορά ένα προσωρινό τεχνικό ζήτημα», επεσήμανε ακόμα η Κομισιόν όταν ανακοίνωσε το νέο μέτρο.
Η απόφαση αφορά τα C3 σκάνερ, την τελευταία τεχνολογία σε αυτό τον τομέα, που έως τώρα επέτρεπε στους επιβάτες να ταξιδεύουν δίχως όριο για τα υγρά που είχαν στις χειραποσκευές τους, σημειώνει το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης. Η αλλαγή, πέρα από τα αεροδρόμια της ΕΕ, αφορά και εκείνα σε Ισλανδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία στους ελέγχους, συμπληρώνει.
Η ACI Europe δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει περισσότερη επιχειρησιακή πίεση και θα απαιτηθεί ανάπτυξη περισσότερων εργαζομένων. Επιπλέον, συμπληρώνεται στη σχετική ανακοίνωση «τιμωρούνται τα αεροδρόμια που έχουν επενδύσει αγοράζοντας τέτοια σκάνερ, τα οποία κατά μέσο όρο είναι οχτώ φορές πιο ακριβά από τα παραδοσιακά μηχανήματα ακτίνων Χ, ενώ το κόστος συντήρησής τους είναι τετραπλάσιο».
Τι ισχύει για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα
Σύμφωνα με τους γενικούς κανονισμούς της Κομισιόν για τις χειραποσκευές πρέπει να τηρούνται τα εξής:
- Ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου, ενώ καμία μεμονωμένη συσκευασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 ml. Οι συσκευασίες υγρών χωρητικότητας άνω των 100 ml πρέπει να τοποθετούνται σε παραδιδόμενη αποσκευή. Οι ποσοτικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τα φάρμακα και τις παιδικές τροφές.
- Τα υγρά που αγοράζονται από τα Αφορολόγητα μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας την οποία λαμβάνει ο ταξιδιώτης κατά την αγορά. Μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό, ο επιβάτης δεν μπορεί να ανοίξει τη σακούλα ασφαλείας, με εξαίρεση τους αξιωματικούς ασφαλείας όταν προβαίνουν σε έλεγχο. Αν η σακούλα ανοιχτεί σε έλεγχο και ο επιβάτης έχει πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, πρέπει να ενημερώσει τον αξιωματικό ασφαλείας ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
- Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, όπως π.χ. ψαλίδια, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους.
- Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι επιβάτες στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες.
- Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά – π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα – απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
- Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.
- Άρης και οι πιθανότητές του για την 5άδα – Το πρόγραμμά του ως φινάλε της κανονικής περιόδου (pics)
- Το Παλάτι «καίει» τον Άντριου: «Βαθιά ανήσυχοι» οι Γουίλιαμ και Κέιτ για το σκάνδαλο Έπσταϊν
- Καλλιθέα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεταφορά του παιδιού που έπεσε στο σιντριβάνι – Οι πρώτες εικόνες μετά το ατύχημα
- Σήμερα έχω ραντεβού με τον «Πούτιν» -Οι διάλογοι που πρόδωσαν το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα
- Η Ζέτα Μακρυπούλια είναι η νέα «Τζένη Τζένη» στη σκηνή του Νίκου Καραθάνου
- O Σιάο με τον Γιάννη Αντετοτοκούνμπο και τα αδέλφια του, παρακολούθησαν τον τελικό του Super Bowl (vids+pics)

