«Εφάπαξ» συμφωνία Βρετανίας – Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προτείνει Βρετανός διπλωμάτης
Ο Ντέιβιντ Φροστ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας που θα κλείσει τη μακροχρόνια διαμάχη
Η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωμάτη, Λόρδο Φρόστ.
Ο Βρετανός αξιωματούχους και πρωταγωνιστής στις διαπραγματεύσεις του Brexit, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνει μια «μεγάλη χειρονομία» που θα δημιουργήσει στενότερες διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Να κλείσει η μακροχρόνια διαμάχη
Ο Ντέιβιντ Φροστ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας που θα κλείσει τη μακροχρόνια διαμάχη, με τα γλυπτά να επιστρέφονται στη χώρα μας για πρώτη φορά από τις αρχές του 1800, όταν τα πήρε ο λόρδος Έλγιν. Προς το παρόν βρίσκονται στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.
Να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών
Ο Λόρδος Φροστ δήλωσε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ευρύτερη εκστρατεία για να ενθαρρυνθούν και άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν τμήματα των Γλυπτών, να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Πρότεινε επίσης να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από ελληνικά μουσεία που θα κατευθυνθούν στη Βρετανία.
Πάντως, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για μια «εφάπαξ» συμφωνία, η οποία δε θα ανοίξει την πόρτα και για άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις, όπως τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν από τη Νιγηρία, τα οποία επίσης έχουν ζητηθεί πίσω.
Η διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα εξελίχθηκαν σε διπλωματικό επεισόδιο τον περασμένο μήνα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]
- Ολυμπιακός: Έφηβος ετών… 101 (pics)




