Πυρομαχικά διασποράς: Το «ευχαριστώ» του Κιέβου και η αντίδραση του Κρεμλίνου

To καλωσόρισμα του Κιέβου στα πολυαναμενόμενα, πλην αμφιλεγόμενα, πυρομαχικά διασποράς δεν έμεινε αναπάντητο από το Κρεμλίνο.

Άνενοι αισιοδοξίας πνέουν στο Κίεβο το τελευταίο 24ωρο μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να δώσει εντολή για την αποστολή των βομβών διασποράς στο ουκρανικό μέτωπο, που πιστεύεται από Αμερικανούς επιτελείς ότι θα βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό στρατό.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ καλωσόρισε την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών αλλά υποσχέθηκε ότι τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε έδαφος της Ρωσίας.

Ο Ρέζνικοφ δήλωσε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν στο να προστατευθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα τηρεί μια αυστηρή καταγραφή ως προς την χρήση τους και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με τους εταίρους της.

«Η θέση μας είναι απλή-χρειαζόμαστε να απελευθερώσουμε τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μας και να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων μας», έγραψε ο Ρέζνικοφ σε ανάρτηση του στο Twitter.
«Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά μόνο για να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα. Τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν στην επίσημα αναγνωρισμένη επικράτεια της Ρωσίας».

Επικίνδυνα όπλα για αμάχους

Από στρατιωτική σκοπιά, θεωρούνται χρήσιμα καθώς επιτρέπουν να πλήττονται μεγάλοι εχθρικοί σχηματισμοί, πίστες αεροδρομίων, ή περιοχές για να εμποδιστεί η προέλαση των αντιπάλων.

Όμως –από τη φύση τους– σκοτώνουν αδιακρίτως, κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ως το 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και μπορεί να εγείρει κίνδυνο ακόμα και για δεκαετίες.

Πρόκειται «για μακροπρόθεσμη θανατική ποινή για αμάχους. Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα», συνοψίζει ο Μπατίστ Σαπουί της οργάνωσης Handicap International – Humanity and Inclusion (HI).

Ζαχάροβα: «Πράξη απόγνωσης»

Η απόφαση των ΗΠΑ δεν έμεινε αναπάντητη από το Κρεμλίνο καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «το τελευταίο «θαυματουργό όπλο» στο οποίο ποντάρουν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, χωρίς να σκέφτονται τις σοβαρές συνέπειες,» και το οποίο συνεχίζει η ανακοίνωση «δεν θα έχει καμία επίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε μάλιστα μια «πράξη απόγνωσης»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα σε δήλωσή της σήμερα Σάββατο, ανέφερε:

«Είναι μια πράξη απόγνωσης και δείχνει αδυναμία στο φόντο της αποτυχίας της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης. Το τελευταίο «θαυματουργό όπλο» στο οποίο ποντάρουν η Ουάσιγκτον και το Κίεβο, χωρίς να σκέφτονται τις σοβαρές συνέπειες, δεν θα έχει καμία επίδραση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η Ζαχάροβα είπε ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ δείχνει την «επιθετική αντιρωσική πορεία των ΗΠΑ, η οποία στοχεύει στην παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο».

Είπε επίσης ότι οι υποσχέσεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει υπεύθυνα τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά «δεν αξίζουν τίποτα».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κόσμος

LIVE: Λιντς – Νότιγχαμ Φόρεστ

LIVE: Λιντς – Νότιγχαμ Φόρεστ. Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λιντς – Νότιγχαμ Φόρεστ για την 25η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από το Novasports Premier League.

Σύνταξη

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων το 2026

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών

Σύνταξη

Εθνική πόλο: Αποθεωτική υποδοχή για τα «χάλκινα» κορίτσια (vids+pics)

Την αποθέωση γνώρισε η αποστολή της Εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών στο «Ελ. Βενιζέλος», κατά την επιστροφή της από τη Μαδέιρα της Πορτογαλίας όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Σύνταξη

Όπλα στους τάφους, μνήμη στο χώμα: Τι μας λένε τα αγγλοσαξονικά σπαθιά στις παιδικές ταφές του Μεσαίωνα

Τέσσερα πρώιμα αγγλοσαξονικά σπαθιά και οι τάφοι δύο παιδιών, θαμμένων με όπλα και σύμβολα εξουσίας, αποκαλύπτουν ότι στον πρώιμο Μεσαίωνα τα όπλα δεν όριζαν μόνο τη μάχη, αλλά τη μνήμη, τη γενεαλογία και τις ανεκπλήρωτες ζωές που χαράσσονταν στο τοπίο

Ευγενία Κοτρώτσιου
Ευγενία Κοτρώτσιου

Τραγωδία στη Χίο: Σε ιδιωτικό χώρο φυλάσσεται το μοιραίο σκάφος του Λιμενικού – Θα ελεγχθεί από πραγματογνώμονες

Η ΕΔΕ για το δυστύχημα στη Χίο είναι σε εξέλιξη με το σκάφος του Λιμενικού να ελέγχεται από εμπειρογνώμονες για τα σημάδια κατά τη σύγκρουση, ενώ την ίδια ώρα σφοδρή είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σε πολιτικό επίπεδο.

Σύνταξη

Αμετακίνητες οι θέσεις Ιράν και ΗΠΑ – Μια «καλή αρχή» βλέπει ο Ιρανός ΥΠΕΞ – Νέες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον

Οι θέσεις του Ιράν και των ΗΠΑ παρέμειναν αμετακίνητες μετά τις παράλληλες διαπραγματεύσεις στο Ομάν. «Καλή αρχή» είδε ο Αμπάς Αραγκτσί, με νέες κυρώσεις και επίδειξη δύναμης απάντησαν οι ΗΠΑ

Σοφοκλής Αρχοντάκης
Σοφοκλής Αρχοντάκης
Όλες οι Ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007