Ένταση στον Κόλπο του Ομάν: Δικαστική εντολή επικαλείται η Τεχεράνη για τη σύλληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου
Το Richmond Voyager, ένα πετρελαιοφόρο με σημαία από τις Μπαχάμες, ελληνικής ιδιοκτησίας είχε συγκρουστεί, σύμφωνα με την Τεχεράνη, με ιρανικό πλοίο
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως είχε δικαστική εντολή για να συλλάβει ένα δεξαμενόπλοιο χθες, Τετάρτη, στα ύδατα του Κόλπου επειδή είχε συγκρουστεί με ένα ιρανικό σκάφος – πρόκειται για το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως εμπόδισε το Ιράν να καταλάβει.
Το Richmond Voyager, ένα πετρελαιοφόρο με σημαία από τις Μπαχάμες ελληνικής ιδιοκτησίας – σύμφωνα με το Reuters – είχε συγκρουσθεί με ένα ιρανικό σκάφος και το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε δικαστική εντολή να το συλλάβει, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRINN επικαλούμενο το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της Επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.
Τι υποστηρίζει η Τεχεράνη
Τo αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως έστειλε το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS McFaul για να απαντήσει σε έκκληση για βοήθεια από το Richmond Voyager στα ανοικτά της ακτής του Ομάν, στα διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε πως οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από το δεξαμενόπλοιο να σταματήσει και άνοιξαν πυρ, όμως το ιρανικό πολεμικό σκάφος έφυγε όταν έφθασε το McFaul.
Το Ιράν ανακοίνωσε πως η σύγκρουση του Richmond Voyager με ένα ιρανικό πλοίο με επταμελές πλήρωμα προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων ενώ το ιρανικό σκάφος έβαλε νερά, και πως το δεξαμενόπλοιο δεν σταμάτησε μετά τη σύγκρουση. Ο ιδιοκτήτης του ιρανικού πλοίου ζήτησε τη σύλληψη του δεξαμενοπλοίου, μετέδωσε το IRINN.
Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, η οποία διαχειρίζεται το Richmond Voyager, ανακοίνωσε πως το πλήρωμά του είναι ασφαλές και πως το σκάφος συνεχίζει κανονικά τον πλου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς ευθείες διαπραγματεύσεις και προωθούν κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια
- Συρία: Έτοιμο το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους
- FT: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για «made in Europe» οχήματα
- Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση


