Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Σε άδεια άνευ αποδοχών ο επιτετραμμένος για το Ιράν - Ελέγχεται για τον χειρισμό εγγράφων

ΗΠΑ: Σε άδεια άνευ αποδοχών ο επιτετραμμένος για το Ιράν – Ελέγχεται για τον χειρισμό εγγράφων

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο «παροπλισμός» του επιτετραμμένου των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλι, σχετίζεται με τον τρόπο που χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα.

Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν, ο Ρόμπερτ Μάλι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), τέθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο που χειρίστηκε ευαίσθητο υλικό.

«Βρίσκεται σε άδεια»

«Ο Ρομπ Μάλι βρίσκεται σε άδεια και τον αντικαθιστά ο Ειμπραμ Πέιλι ως ειδικός επιτετραμμένος για το Ιράν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, αποφεύγοντας να δώσει οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.

Οι λόγοι της άδειας άνευ αποδοχών δεν αναφέρθηκαν. Ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επιβεβαίωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ πως «βρίσκεται σε άδεια» και ότι «η άδεια χειρισμού εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων [που του έχει χορηγηθεί] τελεί υπό εξέταση», προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρξει «ευνοϊκή» κατάληξη αυτής της διαδικασίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγές του που δεν κατονόμασε, ανέφερε πως η εξέταση αφορά τον τρόπο που χειρίστηκε απόρρητα έγγραφα.

Η εξέλιξη καταγράφεται με φόντο σεναριολογία περί έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, με ενδιάμεσο το σουλτανάτο του Ομάν, παραδοσιακό μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας

Ο κ. Μάλι, που ονομάστηκε στη θέση του ειδικού επιτετραμμένου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2021, συγκαταλέγεται στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν (επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ), από το οποίο απέσυρε μετέπειτα τη χώρα του ο ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του κ. Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εχει επικριθεί έντονα από πολέμιους της συμφωνίας, που τον κατηγορούν πως εμπιστεύεται υπερβολικά την κυβέρνηση του Ιράν.

Ο κ. Μάλι, παιδικός φίλος του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του ινστιτούτου μελετών για την αποτροπή συγκρούσεων International Crisis Group (ICG).

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024