Οι πλατείες στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της Αθήνας μοιάζουν με άβατο. Κάθε είδους εγκληματικό στοιχείο βρίσκει εκεί καταφύγιο και οι κάτοικοι της περιοχής βιώνουν καθημερινά τον τρόμο.

Ένα φιλήσυχο πάρκο, το πάρκο Κλωναρίδη, γνωστό στην περιοχή για βόλτα με κατοικίδια, έχει μετατραπεί σε κέντρο κακοποιών, με τους κατοίκους να βιώνουν σκηνές βγαλμένες από θρίλερ.

«Τα βράδια πολλές φορές πετάγομαι 2, 3 η ώρα τη νύχτα και ακούω πυροβολισμούς, συνέχεια. Την άλλη φορά βγαίνω έξω και τι να δω, από τη δική μου πολυκατοικία αίματα, κάποιον είχαν μαχαιρώσει και φαίνεται μέχρι να βγει στην Πατησίων».

Οι πολυκατοικίες τριγύρω από την πλατεία Κολιάτσου έχουν μετατραπεί σε φρούρια μήπως και καταφέρουν οι κάτοικοι να αποτρέψουν τους ληστές.

«Και ληστείες και κλοπές. Η περιοχή μας γενικά έχει μεγάλη εγκληματικότητα και με μαχαίρια και με όπλα».

Η πλατεία Αμερικής πολλές νύχτες θυμίζει… Σικάγο.

«Μπαίνουν και σε σπίτια, και εμένα με έχουν κλέψει δυο τρεις φορές. Και στον δρόμο μου έχουν πάρει την τσάντα και το σπίτι μου έχουν ανοίξει. Για πολλά χρόνια κοιμόμαστε με το άγχος», αναφέρει κάτοικος της πειοχής.

Τρέμουν τις νύχτες

Με το πρώτο σκοτάδι, οι πλατείες σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Αττικής μετατρέπονται σε άνδρο παραβατικότητας, με τον κόσμο να φοβάται και να νιώθει ανασφάλεια στην ίδια του τη γειτονιά.

Στο στόχαστρο των εγκληματιών στην πλατεία Βικτωρίας μπαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοι, που αποτελούν τα πιο ευάλωτα θύματα.

Οι γειτονιές θυμίζουν πλέον γκέτο, οι πλατείες και τα πάρκα είναι απροσπέλαστα ενώ οι ένοπλες συμπλοκές και η χρήση ναρκωτικών είναι καθημερινό φαινόμενο.