Η Λαμία είναι έτοιμη να προκριθεί και πάλι στα ημιτελικά για 3η φορά την τελευταία πενταετία !

Η Λαμία είναι το μεγάλο φαβορί στο σημερινό επαναληπτικό προημιτελικό του κυπέλλου απέναντι στην ερασιτεχνική ομάδα του Απόλλωνα Παραλιμνίου.

Μετά μάλιστα και τη νίκη της με 2-1 στον πρώτο αγώνα εκτός έδρας έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά.

Αν έρθει θα είναι η 3η την τελευταία πενταετία (!) και η τέταρτη στην ιστορία του συλλόγου που την κατατάσσει έτσι και αλλιώς ως μια από τις κορυφαίες ομάδες της περιφέρειας στο κύπελλο Ελλάδας.

Ναι σαφώς η Λάρισα είναι η βασίλισσα της περιφέρειας του ελληνικού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος (1988) και δύο κυπέλλων (1985 και 2007) και ακολουθούν η Καστοριά (1980) και ο ΟΦΗ (1987) που επίσης έχουν κατακτήσει το τρόπαιο του κυπέλλου.

Υπάρχουν και ομάδες της περιφέρειας που έχουν παίξει σε τελικό κυπέλλου όπως η Δόξα Δράμας (1954,1958,1959), ο Πιερικός (1963), ο Αστέρας Τρίπολης (2013) και η Ξάνθη (2015).

Όμως η Λαμία έχει πετύχει κάτι αξιοσημείωτο στο κύπελλο που καμία άλλη ομάδα από την ελληνική περιφέρεια δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Έχει αποκλείσει στην εν λόγω διοργάνωση του κυπέλλου και τις τρεις μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας, το πάλαι ποτέ ΠΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και μάλιστα τους δύο τελευταίους από δύο φορές !

Ένα επίτευγμα μοναδικό και διαχρονικό για τη βασίλισσα της Φθιώτιδας που σαφέστατα έχει τον τίτλο της ομάδας κυπέλλου.

Το μόνο άσχημο από πλευράς παράδοσης, είναι ότι ποτέ δεν έχει καταφέρει να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ ο οποίος μάλιστα της έχει στερήσει δύο φορές το δικαίωμα συμμετοχής σε τελικό και θα την περιμένει και τώρα στα ημιτελικά εφόσον η Λαμία επιβεβαίωση το απόγευμα τα προγνωστικά.

Η πρώτη φορά που ο κόσμος βγήκε στους δρόμους της Λαμίας, ήταν στο μακρινό 1972 όταν για τη φάση των «16» επικράτησε με 1-0 στο Δημοτικό Λαμίας.

Το ματς είχε κριθεί στην παράταση με ένα τρομερό σουτ του Ζέρβα στο 110’ που έστειλε τους γηπεδούχους στην επόμενη φάση. Προπονητής της Λαμίας, που τότε έπαιζε στον Βόρειο Όμιλο της Β’ Εθνικής, ήταν ο «κιτρινόμαυρος» Αντρέας Σταματιάδης !

Η Λαμία που είχε αποκλείσει την Κόρινθο στον πρώτο γύρο, στα προημιτελικά πέταξε εκτός διοργάνωσης και τον ΟΦΗ επικρατώντας με 4-2 στα πέναλτι (0-0 ο κανονικός αγώνας και η παράταση).

Στην Τούμπα

Στον νοκ άουτ ημιτελικό κληρώθηκε να παίξει στην Τούμπα με μια από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ΠΑΟΚ (η οποία μετέπειτα πήρε το κύπελλο με νίκη επί του Παναθηναϊκού με 2-1 στον τελικό του Γεώργιος Καραϊσκάκης) και αποκλείστηκε χάνοντας με 2-0.

Στο κύπελλο του 1984-85 η Λαμία σόκαρε και πάλι την ΑΕΚ στον πρώτο γύρο και πάλι στην Φθιώτιδα. Μια κοντινή κεφαλιά του Μαντζίκου στο 20′ έδωσε την πρόκριση στους γηπεδούχους σε ένα παιχνίδι όπου νωρίτερα, στο 4ο λεπτό  η Λαμία είχε σημειώσει γκολ με τον Τσάμη, αλλά καθώς η μπάλα πέρασε μέσα από τα δίχτυα που είχαν τρύπα ο  διαιτητής Λάππας έδειξε άουτ (ούτε λόγος για VAR εκείνη την εποχή). Η ομάδα αγωνιζόταν τότε στη Γ’ εθνική και μετά την πρόκριση η πόλη φωταγωγήθηκε !

Στους «32» η Λαμία απέκλεισε την πολύ πιο ισχυρή Καστοριά με νίκη 4-2 εντός και ήττα 1-0 εκτός έδρας, αλλά στους «16» έπεσε πάνω σε μια ακόμα μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ (που πήρε το πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου όπου έχασε με 4-1 από τη Λάρισα στο ΟΑΚΑ). Έτσι γνώρισε δύο συντριβές με 6-0 στο ΔΑΚ Λαμίας και με 9-1 στην Τούμπα.

Την περίοδο 2017-18 πέρασε δεύτερη από τον όμιλο μαζί με την ΑΕΚ στους «16» νικώντας Καλλιθέα (1-0 στη Λαμία) και Απόλλωνα Λάρισας (2-0 εκτός έδρας) και εκεί σόκαρε τον Παναθηναϊκό. Καθώς επικράτησε με 4-1 στη Λαμία (με γκολ των Μεντίνα Λούνα 5’ και 45’ , Παντελιάδη 42’ και Μπλάζιτς στις καθυστερήσεις ενώ στο 82’ είχε μειώσει με τον Μόλις ο Παναθηναϊκός) και κράτησε άνετα την πρόκριση στην Αθήνα χάνοντας μόλις με 1-0. Όμως στα προημιτελικά αποκλείστηκε με δύο ήττες από τον Πανιώνιο (4-1 και 1-0).

Η κορυφαία της παρουσία στο κύπελλο ήταν έναν χρόνο αργότερα (2017-18), όπου αφού πέρασε και πάλι με την ΑΕΚ από τους ομίλους στην ισοβαθμία με το Βόλο (1-1) και χάρις στην ευρεία νίκη επί του Απόλλωνα Λάρισας (7-0) στη συνέχεια απέκλεισε και τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό σε διπλούς αγώνες !

Με τους Πράσινους νίκησε 1-0 στην έδρα της με πέναλτι του Μπαράλες σε ένα γήπεδο…λίμνη από την τρομερή βροχή (και μάλιστα τους νίκησε και στο πρωτάθλημα) ενώ στον επαναληπτικό του  ΟΑΚΑ ηττήθηκε με 1-0 σκορ που έμεινε και στην παράταση.  Στα πέναλτι ο Νίκος Μελίσσας απέκρουσε το χτύπημα του Κάτσε, ο Κουρμπέλης έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και η Λαμία με 4-2 πέρασε στα προημιτελικά.

Με Ολυμπιακό

Εκεί συνάντησε τον Ολυμπιακό τον οποίο αιφνιδίασε με το γκολ του Νίκου Τσούκαλου (9’) στην αρχή του αγώνα στη Λαμία, προηγήθηκε 2-1 με το αυτογκόλ του Μπουχαλάκη (31’) ενώ ακόμα και όταν οι Ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 3-2 (με το γκολ του Μαχμούντ στο 61’) η Λαμία απάντησε άμεσα με τον Τσούκαλο (62΄) ισοφαρίζοντας στο τελικό 3-3.

Στον επαναληπτικό του Πειραιά, με γκολ του Τζουάν Τομάς (52’) πήρε τη νίκη πρόκριση (1-0) απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που είχε  28 τελικές αλλά έπεσε πάνω στον τρομερό Μπόγιαν Σαράνοφ που έπιανε τα…άπιαστα και μεταξύ άλλων και πέναλτι του Φορτούνη στο τέλος που θα έδινε πρόκριση στους Πειραιώτες (καθώς μετρούσαν ακόμα τα εκτός έδρας γκολ).

Στα ημιτελικά η ΑΕΚ εκδικήθηκε για τους παλαιότερους αποκλεισμούς της και επικράτησε άνετα 2-0 και 4-0.

Πέρυσι μετά τις άνετες προκρίσεις επί της Ηλιούπολης (3-0) και Ιωνικού Νικαίας (2-0 και 1-0) η Λαμία απέκλεισε τον Άρη (0-0 και 1-0) επικρατώντας στην παράταση με 1-0 χάρις στο χρυσό γκολ με κεφαλιά του Τζανετόπουλου στο 118’ και ήρωα και πάλι το Σαράνοφ που αυτή τη φορά στο 120+4’  απέκρουσε το πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα !

Στα ημιτελικά ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να πάρει…εκδίκηση (2-0 και 1-0).