Θεσσαλονίκη: «Καλπάζει» ο κοροναϊός – Αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων
Η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου -από Πέμπτη σε Τετάρτη- αυξήθηκε κατά 26%
Αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου -από Πέμπτη σε Τετάρτη- αυξήθηκε κατά 26% (αύξηση στο όριο πειραματικής αβεβαιότητος) και ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν ενδείξεις σταθεροποίησης.
- Διαβάστε επίσης: Έρχεται νέο κύμα κοροναϊού, προειδοποιεί ο ΕΜΑ
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 25/10/2022 και της Τετάρτης 26/10/2022 είναι:
– Σταθερή (+10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 23/10/2022 και της Δευτέρας 24/10/2022.
– Σημαντικά αυξημένη κατά 58% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 18/10/2022 και της Τετάρτης 19/10/2022.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Πέτρο και «αγάπησε την Κολομβία»
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Αλλάζει η εισαγωγή στα ΑΕΙ
- Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν την επιστροφή του Μαδούρο και της συζύγου του
- Γαλλία: Η δικαιοσύνη καλεί δύο ακροδεξιές Γαλλοϊσραηλινές για «συνενοχή σε γενοκτονία» στη Γάζα
- Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα μετάσχει «σε καμιά περίπτωση» στη διακυβέρνηση της Γάζας, λέει ο Νετανιάχου
- Άρσεναλ – Τσέλσι 1-0: Στον τελικό του Carabao Cup οι Κανονιέρηδες (vid)
