Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από John Thys/via AP) διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κροατική κυβέρνηση.

Σε καραντίνα

Είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά θετικός στη νόσο που προκαλεί ο κοροναϊός τον Νοέμβριο του 2020.

Δείτε ακόμα – Εμβόλιο Covid-19: Κάντε όποια αναμνηστική δόση είναι διαθέσιμη, λέει ο ΕΜΑ

Ο Πλένκοβιτς έχει τεθεί σε καραντίνα και εξακολουθεί να εργάζεται από το σπίτι, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης Τόμο Μέντβεντ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Παρότι τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση, δεν εξαλείφουν την πιθανότητα μόλυνσης, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σοκ από τη long Covid

Στο μεταξύ, σοκ προκαλούν τα στοιχεία που σχετίζονται με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κοροναϊού καθώς τουλάχιστον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν προβλήματα που οφείλονται στη μακρά Covid (long Covid) τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο εν λόγω αριθμός αντιστοιχεί στο 16% των 102,4 εκατ. ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας στις συνολικά 53 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Εξάντληση, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, περιοδικός πυρετός, απώλεια όσφρησης και γεύσης, κατάθλιψη… η μακρά Covid εμφανίζεται με ένα ή πολλά συμπτώματα, σε γενικές γραμμές κατά τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη μόλυνση και επιμένει για τουλάχιστον δύο μήνες.