Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα προσπαθεί να δημιουργήσει βίγκαν εκδοχές δημοφιλών τροφίμων με στόχο την πιο υγιεινή αλλά και πιο φιλική στο περιβάλλον.

Τροφές που μιμούνται περισσότερο την γεύση και αν είναι εφικτό και την υφή προϊόντων κρέατος, ψαριών και τυριών.

Με δημοσίευμα τους στην επιθεώρηση «Foods» ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης παρουσιάζουν τη μέθοδο που ανέπτυξαν, με την οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν τυρί από κίτρινα μπιζέλια.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές το τυρί αυτό περιέχει και 10% πρωτεΐνη αλλά ομολογούν ότι πρέπει να συνεχίσουν την έρευνα τους για να βελτιώσουν την μέθοδο αυτή ώστε το τυρί που παράγεται από τα μπιζέλια να είναι τέλειο αντίγραφο ενός συμβατικού τυριού όσον αφορά την γεύση και την υφή.

Τα οφέλη

Πρόσφατες εκτιμήσεις ειδικών κάνουν λόγο για ένα ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού της τάξης του 68% που έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Η επιλογή των κίτρινων μπιζελιών δεν έγινε τυχαία αλλά επειδή χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις ερευνητικές ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν φυτικές τροφές εναλλακτικές στις ζωικές εξαιτίας των υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης που διαθέτουν αλλά του ιδιαίτερα χαμηλού κόστους παραγωγής τους.