Αμπέλι: Πώς να αντιμετωπίσετε την φόμοψη
Oι αμπελουργοί πρέπει να πραγματοποιήσουν τους δύο ψεκασμούς για την προστασία των αμπελώνων
Οι αμπελώνες βρίσκονται ήδη στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών. Στις θερμότερες περιοχές οι βλαστοί των πρέμνων είναι πιο αναπτυγμένοι, ενώ στις ψυχρότερες περιοχές τώρα εκπτύσσονται από τους οφθαλμούς. Επιπλέον οι χαμηλές θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδας προκάλεσαν μία ανάσχεση στην εξέλιξη της βλάστησης, ενώ σε περιοχές που αποτελούν θύλακες παγετού εκπτυσσόμενους οφθαλμούς.
Υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να λάβει χώρα η καταπολέμηση της φόμοψης, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στα πρέμνα και στην παραγωγή. Να σημειωθεί πως όποιος παράγοντας προκαλεί ανάσχεση της βλάστησης δυνητικά ευνοεί μία ενδεχόμενη προσβολή από την ασθένεια.
Ως εκ τούτου οι αμπελουργοί πρέπει να πραγματοποιήσουν τους δύο ψεκασμούς για την προστασία των αμπελώνων σύμφωνα με τις ειδικότερες οδηγίες των συνταγογράφων γεωπόνων.
Υπενθυμίζεται ότι η φόμοψη αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή συνήθως 2 ψεκασμών, οι οποίοι διενεργούνται προληπτικά με κατάλληλα σκευάσματα λαμβανομένων υπόψη και των καιρικών συνθηκών αλλά και με το ιστορικό του κάθε αμπελώνα.
Ο πρώτος ψεκασμός γίνεται στην έκπτυξη των οφθαλμών, ο δεύτερος μετά το σχηματισμό του πρώτου φύλλου (7-8 ημέρες μετά). Πολύ πιο σπάνια και σε ειδικές περιπτώσεις διενεργείται και τρίτος ωιδίου.
- «Χειρουργείο» του Νορβηγού Σάγκι υπέρ της ΑΕΚ (vid)
- Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Ηρακλείου για τους αστέγους εν όψει ψύχους
- Πότε αλλάζει ο τρόπος πληρωμής ενοικίων – Τι θα ισχύει
- Η Πάμελα Άντερσον αντλεί έμπνευση από τις παλιές κωμωδίες και την Ζαν Μορό
- Το δύσκολο «παζάρι» για την ΚΑΠ
- Στριμωγμένος στην «γωνία του ρινγκ» ο Τόμας Φρανκ








