Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η πασίγνωστη στην Τουρκία δημοσιογράφος, Σεντέφ Καμπάς, «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μετά τη σύλληψή της με την κατηγορία ότι τον προσέβαλε.

Η αστυνομία συνέλαβε τη δημοσιογράφο στο σπίτι τις, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τον σχολιασμό της στην τηλεόραση, τον οποίο στη συνέχεια ανάρτησε και στο Twitter όπου την ακολουθούν 900.000 άτομα.

Η υποτιθέμενη προσβολή ήταν μια παροιμία που μεταφράζεται ως: «Όταν το βόδι μπαίνει στο παλάτι, δεν γίνεται βασιλιάς. Όμως το παλάτι γίνεται στάβλος».

Η προσαγωγή της μετατράπηκε σε σύλληψη.

Προκλητικός ο Ερντογάν

Σχολιάζοντας την υπόθεση στο κανάλι NTV, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτή η προσβολή δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τον σεβασμό στον θεσμικό μου ρόλο, εκείνο του προέδρου», υποστήριξε. «Δεν έχει καμιά σχέση με την ελευθερία της έκφρασης».

Επέκρινε μια πρόταση του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, για κατάργηση του ποινικού αδικήματος της προσβολής του προέδρου, που αυτή τη στιγμή τιμωρείται έως και με ένα χρόνο κάθειρξης.

Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων χαρακτήρισε τη σύλληψη της Καμπάς «σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης».

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά την Τουρκία για την υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου μέσω συλλήψεων δημοσιογράφων και «λουκέτων» σε σημαντικά ΜΜΕ, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατέταξαν την Τουρκία στην 153η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες στον φετινό δείκτη τους για την Ελευθερία του Τύπου.

Με πληροφορίες από Guardian