Λέμα Αφζαλ – Πως με ένα φόρεμα προωθεί το μήνυμά της για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν
Η 25χρονη Λέμα Αφζαλ ντύνεται με τις παραδοσιακές ενδυμασίες της χώρας καταγωγής της, του Αφγανιστάν και δίνει το μήνυμά της κατά της καταπίεσης των Ταλιμπάν,
Η 25χρονη Λέμα Αφζαλ με καταγωγή από την νομαδική φυλή Kuchis του Αφγανιστάν. Μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά της στο Βέλγιο όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών προκειμένου να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.
Το 2016 ξεκίνησε να ανεβάζει φωτογραφίες της ντυμένη με τα εντυπωσιακά παραδοσιακά φορέματα των γυναικών του Αφγανιστάν.
Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το καλοκαίρι και την επικράτηση των δυνάμεων των Ταλιμπάν, γυναίκες αφγανικής καταγωγής από όλο τον κόσμο άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες τους με παραδοσιακά φορέματα για να εκφράσουν την αγωνία τους για τον μέλλον των Αφγανών γυναικών.
Αργότερα πρόσθεσαν και το hashtag #donttouchmyclothes το οποίο ξεκίνησε η καθηγήτρια Ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, Dr Bahal Jalali.
Η Λέμα Αφζαλ δοκιμάζει παραδοσιακά φορέματα απ’ όλες τις φυλές του Αφγανιστάν γιατί θέλει να γνωστοποιήσει σε όλο τον κόσμο την κουλτούρα της πατρίδας της. Όπως είπε η ίδια στο περιοδικό Vogue «Δεν θέλω να γνωρίζει ο κόσμος μόνο την άσχημη πλευρά του Αφγανιστάν. Τα όμορφα φορέματα είναι μέρος της κουλτούρας μας. ‘Εχουμε διαφορετικές φυλές και εθνότητες. Κάθε εθνοτική ομάδα έχει τις δικές της παραδοσιακές φορεσιές. Οι γυναίκες φτιάχνουν τα φορέματά τους. Δουλεύουν για χρόνια πάνω στο νυφικό τους φόρεμα. Τα φορέματα «ανακυκλώνονται» δηλαδή οι γυναίκες παίρνουν παλιότερα φορέματα και τα αλλάζουν, έτσι δε θα δεις ποτέ το ίδιο φόρεμα δύο φορές.»
- Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Σικελία
- Ολυμπιακός: Μετά τον Μιλουτίνοφ και ο Νιλικίνα εκτός αγώνα κόντρα στην Εφές
- Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πάγωσαν» οι διαδικασίες επί της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ λόγω Γροιλανδίας
- «Ήταν ένας τρόπος να μην αποδεχτώ τη σιωπή»: Η Κάουθερ Μπεν Χάνια για όσα δεν είδαμε στην ταινία για την Χιντ Ρατζάμπ
- Κικίλιας για νεκρό Λιμενικό στο Παράλιο Άστρος: Τα στελέχη του Λιμενικού ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους
- Mercosur: Απογοήτευση στην Κομισιόν – Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο – Η επόμενη μέρα



