Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O Νικ Κέιβ και οι ελληνικές του «περιπέτειες»

O Νικ Κέιβ και οι ελληνικές του «περιπέτειες»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο ιδιοφυής συνθέτης και τραγουδοποιός

Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1957, γεννήθηκε στην Αυστραλία, ο συνθέτης και τραγουδιστής, Νικ Κέιβ.

Παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνης και ιδιαίτερα αγαπημένος στο ελληνικό κοινό, έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα αρκετές εμφανίσεις, ενώ επίκειται και νέα του συναυλία στη χώρα μας, το καλοκαίρι του 2022.

Οι συχνές του παρουσίες του στην Ελλάδα τού έχουν «προσφέρει» ορισμένες ξεχωριστές στιγμές, τόσο αξιομνημόνευτες που έχουν συμπεριλφθεί και σε βιογραφίες του.

Η Μαρία Μαρκουλή και «ΤΑ ΝΕΑ» της 16ης Aυγούστου 1996 δημοσιεύουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

 «Το πρωί τον ξύπνησε ένας αστυνομικός. Κοιμόταν κάτω από ένα θάμνο στο πάρκο και την επομένη υπήρχαν τεράστιοι τίτλοι στις εφημερίδες που έλεγαν “Ροκ σταρ βρέθηκε να κοιμάται κάτω από θάμνο”.

O Νικ ήταν πεπεισμένος πως βρισκόταν στο Βερολίνο. Περιπλανήθηκε μια δυο ώρες προσπαθώντας ν’ ανέβει σε κάποιο τρόλεϊ, να πληρώσει το εισιτήριό του με γερμανικά μάρκα και εκνευριζόταν πολύ που δεν τα δέχονταν οι οδηγοί.

Στο τέλος, μετά το χανγκόβερ, βρέθηκε να κάθεται σ’ ένα παγκάκι. Τελείως συμπτωματικά “έπεσαν” πάνω του οι υπόλοιποι του γκρουπ. Ένα δείγμα της χαρακτηριστικής και απίστευτης τύχης του Νικ».

«ΤΑ ΝΕΑ», 16.8.1996, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Μια μικρή ροκ ιστορία, [το 1984] όπου Νικ είναι ο περίφημος Νικ Κέιβ και πάρκο, το Πεδίον του Άρεως!

»Η πρώτη φορά που ο Νικ Κέιβ με τους Birthday Party [το 1982] έρχονταν στην Αθήνα για συναυλία δίνει άφθονο υλικό στη βιογραφία του και “καταγράφει” τη σχέση του Κέιβ με την Ελλάδα, μια σχέση που έμελλε να αρχίσει εκεί και – ποιος ξέρει;- να καταλήξει κάπου στην αιωνιότητα.  “From here to Eternity”, που λέει κι εκείνος.

»Ο πιο προικισμένος καλλιτέχνης του καιρού μας έχει να το λέει πως νιώθει στην Ελλάδα σαν να βρίσκεται στο σπίτι του και κάθε συναυλία του εδώ (έχει άλλωστε τις πιο πολλές απ’ όλους) είναι γενικό προσκλητήριο για τους Έλληνες φίλους.

»Η βιογραφία του – αυτή που υπογράφει ο Ίαν Τζόνστον, με τίτλο “Bad Seed, the biogragphy of Nick Cave»» δεν παραλείπει να σημειώσει τις ελληνικές περιπέτειές του.

»Ακόμη και την παρ’ ολίγον διάλυση των Birthday Party – με τους οποίους ο Κέιβ, μετά τους Βoys Next Door, γνώριζε για πρώτη φορά παγκόσμια φήμη. Σαν το κακό, διαβολικό παιδί του πανκ.

«Κατεβαίνε τότε ο Μικ Χάρβεϊ (ο κιθαρίστας του Κέιβ) με τις πιτζάμες του από το ξενοδοχείο και έξαλλος του βάζει τις φωνές. “Aνόητε, πήγαινε γρήγορα στο δωμάτιό σου και πέσε να κοιμηθείς!

“Εντάξει”, απάντησε ο Κέιβ, “φεύγω από το συγκρότημα…», πήρε τη βαλίτσα του και χάθηκε μέσα στη νύχτα».»

Ο Νικ Κέιβ δεν αποχωρήστηκε ευτυχώς τους Bad Seeds και τo 1987 επέστρεψαν στην Αθήνα για δύο συναυλίες στο ιστορικό πια, Club 22.

Ο Κέιβ πάντως δεν φαινόταν να έχει πάρει και πολύ ζεστά εκείνες τις εμφανίσεις.

«Ο Κέιβ δεν είχε και πολλή όρεξη γι’ αυτές [τις συναυλίες], θεωρώντας τες άσκοπες ασκήσεις και ήθελε να τις ματαιώσει.

Παρά την εκστατική ανταπόκριση από το ελληνικό κοινό, ο Κέιβ αρνήθηκε αρχικά να βγει για ανκόρ και στεκόταν στην άκρη της σκηνής μουρμουρίζοντας κάτι εναντίον του κόσμου.

Δέκα λεπτά αργότερα ο Χάρβεϊ τον τράβηξε στη σκηνή. Είπαν τρία ακόμη τραγούδια και μια επεισοδιακή διασκευή του I ‘m Gonna Kill That Woman του Τζον Λι Χούκερ.

»Οι υπόλοιποι του γκρουπ μετά έφυγαν, αλλά ο Κέιβ συνέχιζε, πέφτοντας πάνω στα ηχεία, τραγουδώντας χωρίς μουσική ώσπου λιποθύμησε εκεί πάνω.

 Οι Έλληνες τον αποθέωναν, θεωρώντας τον απίθανο περφόρμερ, έλεγε μετά ο Χάρβεϊ, τον άγγιζαν, ακουμπούσαν τα μαλλιά του…εμείς καθόμαστε στην άκρη και σκεφτόμαστε πως μόλις πριν από λίγο τους έβριζε και τώρα ήταν ο απόλυτος ήρωάς τους…
Ήταν πολύ καλές συναυλίες…»

Όπως γράφει όμως η Μαρία Μαρκουλή το 1996, εκείνα «ήταν τα δύσκολα χρόνια του Κέιβ, που πέρασαν καθώς πορευόταν με τους Bad Seeds, γράφοντας τραγούδια μέσα από την ψυχή του – πάντα σε άμεση επικοινωνία με το κοινό του εδώ».

Σήμερα ο Νικ Κέιβ συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις.

Τον Ιούλιο του 2015 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 15 ετών, ένας από τους γιους του, ο Άρθουρ. Λίγους μήνες αργότερα, ο Κέιβ, που δεν σταμάτησε ποτέ να δημιουργεί μέσα από την ψυχή του, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Skeleton Tree, ενώ το 2019 ακολούθησε το άλμπουμ Ghosteen.

Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει το μια σειρά ακυκλοφόρητων δημιουργιών του με τον τίτλο, B-SIDES & RARITIES.

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024