Αφγανιστάν – Απ’ ευθείας συνομιλίες Βρετανίας – Ταλιμπάν στην Ντόχα για την… έξοδο των Βρετανών
Ο ειδικός επιτετραμμένος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν, Σάιμον Γκας, μετέβη στην Ντόχα για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου θα επιτρέψει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και Αφγανούς, οι οποίοι εργάστηκαν για τον στρατό ή κρατικές υπηρεσίες του, την ασφαλή έξοδο από τη χώρα, ενημέρωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος αργά χθες Τρίτη.
Ασφαλής διέλευση
Ο ειδικός επιτετραμμένος του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν, Σάιμον Γκας, μετέβη στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Ο κ. Γκας «συναντάται με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ασφαλής διέλευση εκτός Αφγανιστάν για τους βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που εργάστηκαν για εμάς τα τελευταία είκοσι χρόνια», σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν τη Δευτέρα, τερματίζοντας 20 χρόνια πολέμου. Η έκβαση του πολέμου ήταν η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν, των ισλαμιστών που ανέτρεψαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν εισέβαλαν το 2001.
Η βρετανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν τερματίστηκε το Σάββατο, όταν αναχώρησε η τελευταία πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Παραμένουν «λίγες εκατοντάδες»
Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο απομάκρυνε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν.
Ωστόσο, «λίγες εκατοντάδες» Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια.
Πηγή: ΑΠΕ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
