
Wikileaks – Η Σουηδία ήθελε να βομβαρδίσει το Αφγανιστάν για να… διαφημίσει τα νέα της μαχητικά
Η Σουηδία συμμετείχε στις επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2002 έως το 2021 και επανειλημμένα χαρακτηρίστηκε ως πιστός και πιστός σύμμαχος
Το 2008, οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις ήθελαν να στείλουν αεροσκάφη Jas Gripen στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο διαφήμισης των δυνατοτήτων των συγκεκριμένων μαχητικών σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το «WikiLeaks».
Στο εν λόγω έγγραφο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο τότε επίτροπος των ΗΠΑ στη Σουηδία, Ρόμπερτ Σίλβερμαν, καλούσε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν να ασκήσουν πίεση στη Σουηδία για να συνεισφέρει περισσότερο στην προσπάθεια των ΗΠΑ στην περιοχή με επιπλέον εργατικό δυναμικό και πόρους.
Εκείνη την εποχή, η συμμετοχή της Σουηδίας στην αποστολή στο Αφγανιστάν ανερχόταν σε συνολικά 365 στρατιώτες.
Ο Σίλβερμαν υποστήριξε ότι η Σουηδία θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή της με ιατρικά ελικόπτερα και τα ελαφριά μονοκινητήρια μαχητικά αεροσκάφη σουηδικής κατασκευής, Saab JAS 39 Gripens.
Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις πρότειναν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών JAS Gripen στο Αφγανιστάν ως τρόπο απόκτησης πολεμικής εμπειρίας και ενίσχυσης της εμπορικής ζήτησης για το συγκεκριμένο μαχητικό.
Σημειώνεται ότι η Σουηδία συμμετείχε στις επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από το 2002 έως το 2021 και επανειλημμένα χαρακτηρίστηκε ως πιστός και πιστός σύμμαχος.
Η σουηδική δύναμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έφτασε ακόμη και τους 500 στρατιώτες και δραστηριοποιούνταν κυρίως στην πόλη Μαζάρι Σαρίφ. Συνολικά πέντε σουηδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
- Περίπου 1.500 ναύτες των ΗΠΑ έφυγαν πανικόβλητοι από το Μπαχρέιν – Δεν πήραν ούτε τις στολές τους
- Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στο χωριό
- Λίβανος: Δυο κοριτσάκια σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα
- Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει δημοσκόπηση που τον παρουσιάζει με 96% θετική γνώμη ως πρόεδρο των ΗΠΑ
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-2: Ο Λεβαντόφσκι την οδηγεί στη στέψη!



