
Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν προελαύνουν και οι Αμερικανοί καίνε έγγραφα στην πρεσβεία της Καμπούλ
Σε υπηρεσιακό σημείωμα, στέλεχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων.
Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Καμπούλ διέταξε χθες Παρασκευή το προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς προπαγάνδας από τους Ταλιμπάν, την ώρα που οι ισλαμιστές αντάρτες πλησιάζουν την αφγανική πρωτεύουσα.
Σημείωμα
Σε υπηρεσιακό σημείωμα που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο, στέλεχος της πρεσβείας υπενθυμίζει στο προσωπικό πού βρίσκεται ο αποτεφρωτήρας της πρεσβείας και άλλος εξοπλισμός καταστροφής εγγράφων.
Στα είδη προς καταστροφή συμπεριλαμβάνονται «αντικείμενα που φέρουν τον λογότυπο της πρεσβείας ή του υπουργείου, αμερικανικές σημαίες και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προπαγανδιστικούς σκοπούς», διευκρινίζεται στο σημείωμα.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη συνήθη διαδικασία σε περίπτωση μείωσης της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα.
«Η μείωση του προσωπικού στις διπλωματικές αντιπροσωπείες μας σε όλο τον κόσμο γίνεται βάσει τυποποιημένης επιχειρησιακής διαδικασίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Προέλαση-αστραπή
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλαση-αστραπή, κατέλαβαν τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν και πλησιάζουν επικίνδυνα την Καμπούλ.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να σταλούν 3.000 αμερικανοί στρατιωτικοί για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες ώστε η πρεσβεία να μετεγκατασταθεί στο αεροδρόμιο.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι διαβεβαίωσε μολαταύτα χθες Παρασκευή ότι η Καμπούλ δεν αντιμετωπίζει «άμεση απειλή».
Προφυλάξεις
Η κυβέρνηση Μπάιντεν λαμβάνει προφυλάξεις για να προστατεύσει τους αμερικανούς διπλωμάτες στο Αφγανιστάν, εννιά χρόνια μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης.
Στην επίθεση εκείνη σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή Κρις Στίβενς.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
- Περίπου 1.500 ναύτες των ΗΠΑ έφυγαν πανικόβλητοι από το Μπαχρέιν – Δεν πήραν ούτε τις στολές τους
- Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στο χωριό
- Λίβανος: Δυο κοριτσάκια σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα
- Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει δημοσκόπηση που τον παρουσιάζει με 96% θετική γνώμη ως πρόεδρο των ΗΠΑ
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-2: Ο Λεβαντόφσκι την οδηγεί στη στέψη!



