
Σιτάρι: Μυκητολογικές μολύνσεις – Συμπτώματα
Από επιτόπιους ελέγχους σε καλλιέργειες σιταριού στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, αλλά και από εξετάσεις δειγμάτων, έχουν διαπιστωθεί μολύνσεις από τους μύκητες Septoria spp. (Σεπτορίωση) και Erysiphe graminisf.sp. tritici (Ωΐδιο).
Τα συμπτώματα για την Σεπτορίωση και το Ωίδιο είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα σε αψέκαστους αγρούς και σε περιοχές όπου συνηθίζεται η μονοκαλλιέργεια σιτηρών.
Η ενδεχόμενη καταστροφή του φύλλου σημαία θα επηρεάσει καθοριστικά όχι μόνο την ποσοτική, αλλά και την ποιοτική απόδοση των σιτηρών. Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκέπτονται και να παρατηρούν τα κτήματά τους και σε περίπτωση σοβαρής προσβολής να προβούν άμεσα σε ψεκασμό με ένα εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει πάντα να παίρνεται σε συνεργασία με τους κατά τόπους γεωπόνους, συνεκτιμώντας την κατάσταση των φυτειών, τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος του ψεκασμού, αλλά και τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας από την επαναλαμβανόμενη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων της ίδιας ομάδας.
- Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου
- Μπλέικ Λάιβλι: Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για τα θύματα
- Η έκπληξη του Κίναν Έβανς: Επέστρεψε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού (vid)
- Παλαιά Φώκαια: Συνελήφθη 48χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος – Κατασχέθηκαν 904 κροτίδες
- Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Γενική σύρραξη μεταξύ παικτών με τη λήξη του Τράμπζονσπορ – Γαλατασαράι! (vid)
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ τη Μεγάλη Εβδομάδα



